Saad al-Hariri er en libanesisk-saudisk forretningsmann og politiker, født i Saudi-Arabia. Han var Libanons statsminister fra 2009 til 11, deretter fra 2016.

Saad al-Hariri er sønn av Libanons  senere statsminister Rafiq al-Hariri. Han fikk sin grunnutdanning i Libanon. Han har tatt videregående utdanning i Frankrike og Saudi-Arabia, og høyere utdanning innen internasjonal forretningsledelse ved Georgetown University, USA (1992). Han tok deretter over ledelsen av sin fars forretningsimperium i Saudi-Arabia, for så å gå inn i libanesisk politikk etter at faren ble drept i et attentat i 2005. 

I april 2005 overtok Saad al-Hariri lederskapet av sunni-partiet Courant du futur (Tayyār al-Mustaqbal; Framtidsbevegelsen), stiftet av hans far. Dette inngikk som største komponent i den anti-syriske og pro-vestlige 14. mars-koalisjonen som stilte, og vant, valget på nytt parlament i Libanon i 2005 og 2009. I 2005 anså al-Hariri seg ikke klar for å ta over som statsminister, men som leder for den største blokken i nasjonalforsamlingen, ble han i 2009 bedt om å danne en enhetsregjering – og ble da Libanons statsminister.

Saad al-Hariri var  Libanons statsminister fra november 2009 til juni 2011; hvorav de siste fire måneder som fungerende. Som følge av at han involverte FN i etterforskningen av drapet på sin far, der Hizbollah ble funnet delaktig i attentatet, trakk Hizbollah og dets allierte seg ut av regjeringen, og al-Hariri ble tvunget til å gå av. Syrias regjering utstedte i 2012 en arrestordre på ham, begrunnet med påstått støtte til syriske opposisjonsgrupper.

I desember 2016 ble al-Harari utnevnt til statsminister på ny, av president Michel Aoun. I november 2017 kunngjorde al-Hariri, som da var på besøk i Saudi-Arabia, at han gikk av, og det ble spekulert i at dette var etter press fra saudiske myndigheter. Flere grupper, inkludert Hizbollah, anklaget Saudi-Arabia for å ha satt ham i husarrest, og holdt ham som gissel i en storpolitisk konflikt som også involverte Iran. I november kunngjorde han at han trakk tilbake beslutningen om å gå av som statsminister.

Forut for sin politiske karrière ledet al-Hariri forretningsimperiet Oger, som med sine ca. 35 000 ansatte er et av de største foretak i Midtøsten.

Saad al-Hariri har både libanesisk og saudiarabisk, så vel som fransk, statsborgerskap. I perioden fra 2011 til 14 bodde han i Paris, av sikkerhetsgrunner.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.