Saad al-Hariri

Faktaboks

Saad al-Hariri
født:
18. april 1970, Riyadh, Saudi-Arabia
Drapet på statsminister Rafiq al-Hariri (bildet bak) i 2005 fikk store konsekvenser for libanesisk politikk, blant annet med splittelser mellom mer vestlig orienterte politikere, og dem som lener seg mot Syria og andre støttespillere i Midtøsten. Sønnen Saad al-Hariri (i forgrunnen) ble senere statsminister i Libanon.
AFP.

Saad al-Hariri er en libanesisk-saudisk forretningsmann og politiker, født i Saudi-Arabia. Han var Libanons statsminister fra 2009 til 2011 og fra 2016 til 2020.

Saad al-Hariri er sønn av Libanons senere statsminister Rafiq al-Hariri. Han fikk sin grunnutdanning i Libanon. Han har tatt videregående utdanning i Frankrike og Saudi-Arabia, og høyere utdanning innen internasjonal forretningsledelse ved Georgetown University, USA (1992). Han tok deretter over ledelsen av sin fars forretningsimperium i Saudi-Arabia, for så å gå inn i libanesisk politikk etter at faren ble drept i et attentat i 2005.

I april 2005 overtok Saad al-Hariri lederskapet av sunni-partiet Courant du futur (Tayyār al-Mustaqbal; Framtidsbevegelsen), stiftet av hans far. Dette inngikk som største komponent i den anti-syriske og pro-vestlige 14. mars-koalisjonen som stilte, og vant, valget på nytt parlament i Libanon i 2005 og 2009. I 2005 anså Hariri seg ikke klar for å ta over som statsminister, men som leder for den største blokken i nasjonalforsamlingen, ble han i 2009 bedt om å danne en enhetsregjering – og ble da Libanons statsminister.

Saad al-Hariri var Libanons statsminister fra november 2009 til juni 2011; hvorav de siste fire måneder som fungerende. Som følge av at han involverte FN i etterforskningen av drapet på sin far, der Hizbollah ble funnet delaktig i attentatet, trakk Hizbollah og dets allierte seg ut av regjeringen, og Hariri ble tvunget til å gå av. Syrias regjering utstedte i 2012 en arrestordre på ham, begrunnet med påstått støtte til syriske opposisjonsgrupper.

I desember 2016 ble al-Harari utnevnt til statsminister på ny, av president Michel Aoun. I november 2017 kunngjorde Hariri, som da var på besøk i Saudi-Arabia, at han gikk av, og det ble spekulert i at dette var etter press fra saudiske myndigheter. Flere grupper, inkludert Hizbollah, anklaget Saudi-Arabia for å ha satt ham i husarrest, og holdt ham som gissel i en storpolitisk konflikt som også involverte Iran. I november kunngjorde han at han trakk tilbake beslutningen om å gå av som statsminister.

Forut for sin politiske karriere ledet Hariri forretningsimperiet Oger, som med sine cirka 35 000 ansatte er et av de største foretak i Midtøsten.

Saad al-Hariri har både libanesisk, saudiarabisk og fransk statsborgerskap. I perioden fra 2011 til 2014 bodde han av sikkerhetshensyn i Paris.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg