Faktaboks

Saad al-Hariri
Født
18. april 1970, Riyadh, Saudi-Arabia
Hariri
Drapet på statsminister Rafiq al-Hariri (bildet bak) i 2005 fikk store konsekvenser for libanesisk politikk, blant annet med splittelser mellom mer vestlig orienterte politikere, og dem som lener seg mot Syria og andre støttespillere i Midtøsten. Sønnen Saad al-Hariri (i forgrunnen) ble senere statsminister i Libanon.
AFP.

Saad al-Hariri er en libanesisk-saudisk forretningsmann og politiker, født i Saudi-Arabia. Han var Libanons statsminister fra 2009 til 2011 og fra 2016 til 2020, og er sønn av Libanons senere statsminister Rafiq al-Hariri.

Utdanning og politisk karriere

Saad al-Hariri fikk sin grunnutdanning i Libanon. Han har tatt videregående utdanning i Frankrike og Saudi-Arabia, og høyere utdanning innen internasjonal forretningsledelse ved Georgetown University i USA (1992). Han tok deretter over ledelsen av sin fars forretningsimperium i Saudi-Arabia, for så å gå inn i libanesisk politikk etter at faren ble drept i et attentat i 2005.

I april 2005 overtok Saad al-Hariri lederskapet av sunni-partiet Courant du futur (Tayyār al-Mustaqbal; Framtidsbevegelsen), stiftet av hans far. Dette inngikk som største komponent i den anti-syriske og pro-vestlige 14. mars-koalisjonen som stilte, og vant, valget på nytt parlament i Libanon i 2005 og 2009. I 2005 anså Hariri seg ikke klar for å ta over som statsminister, men som leder for den største blokken i nasjonalforsamlingen ble han i 2009 bedt om å danne en enhetsregjering – og ble da Libanons statsminister.

Regjeringssjef

Saad al-Hariri var Libanons statsminister fra november 2009 til juni 2011; hvorav de siste fire måneder som fungerende. Som følge av at han involverte FN i etterforskningen av drapet på sin far, der Hizbollah ble funnet delaktig i attentatet, trakk Hizbollah og dets allierte seg ut av regjeringen, og Hariri ble tvunget til å gå av. Syrias regjering utstedte i 2012 en arrestordre på ham, begrunnet med påstått støtte til syriske opposisjonsgrupper.

I desember 2016 ble al-Hariri utnevnt til statsminister på ny, av president Michel Aoun. I november 2017 kunngjorde Hariri, som da var på besøk i Saudi-Arabia, på direktesendt tv at han gikk av, og det ble spekulert i at dette var etter press fra saudiske myndigheter. Flere grupper, inkludert Hizbollah, anklaget Saudi-Arabia for å ha satt ham i husarrest, og holdt ham som gissel i en storpolitisk konflikt som også involverte Iran. Noen uker senere kunngjorde han at han trakk tilbake beslutningen om å gå av som statsminister.

Demonstrasjoner, fratredelse og nye forsøk

I oktober 2019 brøt det ut massive, landsomfattende demonstrasjoner da folk tok til gatene for å protestere mot flere tiår med politisk vanstyre, korrupsjon og mangel på reformer for å få landet ut av den voksende økonomiske krisen. Etter knappe to uker med protester meldte Hariri sin avgang, og han gikk offisielt av som statsminister i januar 2020.

Under et år senere, i oktober 2020, ble Saad al-Hariri igjen bedt om å forme en ny regjering. Denne gangen etter at statsminister Hassan Diab fratrådte som følge av den enorme eksplosjonen i Beirut havn 4. august samme år. Eksplosjonen tok livet av over 200 mennesker, skadet ytterligere 6000 og gjorde omtrent 300 000 hjemløse. Etter ni måneder med gjentatte forsøk på å komme til enighet med president Michel Aoun om den nye regjeringens sammensetning, trakk Hariri seg fra forhandlingene i juli 2021. Stafettpinnen gikk videre til forretningsmann og tidligere statsminister Najib Mikati.

Forut for sin politiske karriere ledet Hariri forretningsimperiet Oger, som med sine cirka 35 000 ansatte er et av de største foretakene i Midtøsten.

Saad al-Hariri har både libanesisk, saudiarabisk og fransk statsborgerskap. I perioden fra 2011 til 2014 bodde han av sikkerhetshensyn i Paris.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg