Najib Mikati

Faktaboks

Najib Mikati
Født
24. november 1955, Tripoli

Najib Mikati, libanesisk forretningsmann og politiker; statsminister i spissen for en flertallsregjering utgått fra 8. mars-koalisjonen i 2011, annonserte sin avgang i 2013.

Mikati har studert ved INSEAD i Frankrike og Harvard-universitetet i USA, og ble 1980 uteksaminert fra American University of Beirut med Master i Business. To år senere grunnla han telekommunikasjonsfirmaet Investcom sammen med sin bror, solgt 2006 med milliardoverskudd. Mikati regnes blant Libanons rikeste.

Mikati har vært aktiv i politikken siden 1998, og ble utpekt som statsminister etter at hans forgjenger Saad al-Hariri ble presset ut av regjeringssamarbeidet av Hizbollah. Han lanserte seg selv som moderat med ønske om å forene den polariserte politikken i Libanon, og var - i motsetning til Hariri - villig til å samarbeide med pro-syriske Hizbollah.

Som sunni er Mikati kritisert for å være for vag i kritikken av det syriske regimet, da sunnier flest støtter opprørerne i Syria. Som følge av attentatet på Libanons etterretningssjef Wissam Al-Hassan i oktober 2012, samt at Mikati har avvist krav fra 14. mars-koalisjonen, erklærte denne, med Saad al-Hariri i spissen, at den ikke anerkjenner Mikati som statsminister. Han tilbød seg å trekke seg, men ble sittende etter ordre fra president Michel Suleiman, som fryktet maktvakuum. Mikati trakk seg først 22. mars 2013.

Najib Mikati er gift og har tre barn.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg