Rafiq al-Hariri, libanesisk forretningsmann og politiker, tidl. statsminister, kritiker av Syrias militære innblanding i Libanon og sentral i gjenoppbyggingen av Beirut etter borgerkrigen. Drept i et bilbombeangrep, sammen med 22 andre, 14. februar 2005. 

Hariri fullførte handelsutdannelse ved Beirut Arab University før han flyttet til Saudi-Arabia 1965, hvor han gjorde karrière som forretningsmann. Gjennom kontakter i det saudiske kongehus etablerte han seg som entreprenør og la seg opp en betydelig formue, hvoretter han på 1980-tallet engasjerte seg i libanesisk politikk, blant annet gjennom deltakelse på konferanser 1984 som søkte å finne en politisk løsning på konflikten i landet; deretter i forhandlingene som 1989 førte frem til Taif-avtalen, som la et nytt politisk grunnlag for den politiske styringen av Libanon.

Hariri vendte tilbake til Libanon 1992 for å ta over som landets statsminister, og ledet fem regjeringer 1992–98 og 2000–04, før han trakk seg. Som politiker er han særlig kjent for økonomisk reform og det omfattende gjenreisingsprogrammet – 'Horizon 2000' – som bidro til infrastrukturutbygging og rehabilitering av sentrale deler av Beirut, som var sterkt ødelagt etter borgerkrigen. Metodene som ble brukt – inklusive etablering av selskap han selv var delaktig i samt tildeling av kontrakter til familie og bekjente av ledende politikere – er kritisert og brukt som eksempler på utbredelsen av korrupsjon i hans regjeringstid. Hariri ble selv beskyldt for å berike seg på gjenreisningen, og videre kritisert for å ha satt Libanon i dyp utenlandsgjeld samtidig som den økonomiske veksten stagnerte. Da han gikk av var Hariri Libanons rikeste, før formuen ble fordelt mellom sønnene. 

Etter tidligere å ha alliert seg med Syria, som hadde militære styrker i Libanon, ble Hariri etter hvert en sterk kritiker av nabolandets innblandingspolitikk. Fire måneder etter at han hadde trukket seg som statsminister, i oktober 2004, ble han sammen med 22 andre drept av en bilbombe i Beirut. Kort tid etter ble Beiruts internasjonale flyplass omdøpt Beirut-Rafic Hariri International Airport.

Syrisk etterretning var mistenkt for å være involvert i attentatet mot Hariri, og FNs sikkerhetsråd vedtok å iverksette en gransking som i sin tur førte til opprettelsen av et spesialtribunal for Libanon i Haag, 2009. Etterforskningen av drapet på Rafiq Hariri ble imidlertid kritisert og deretter stanset av Hizbollah. Mistanke ble rettet mot navngitte medlemmer av Hizbollah, og fire medlemmer av organisasjonen ble i januar 2014 tiltalt for drapet da tribunalet åpnet sak i Haag. Hizbollah har avvist delaktighet i attentatet, og lagt skylden på Israel og USA.

Hariris død bidro til et folkelig opprør mot den syriske okkupasjonen – den såkalte sederrevolusjonen – som førte til at Syria trakk sine styrker ut av Libanon 2005.  Etter valget 2009 ble Rafik Hariris sønn, Saad al-Hariri, utpekt som Libanons statsminister. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.