Michel Aoun, libanesisk offiser og politiker; Libanons statsminister 1988–90, leder av partiet Den frie patriotiske bevegelse, valgt til landets president 31. oktober 2016.

Utdannet ved Collège des Frères i Beirut, hvoretter han tok militær utdanning i Libanon, USA og Frankrike, og sluttet seg til den libanesiske hæren; forfremmet til oberstløytnant i 1975, brigader i 1982, generalløytnant i 1984. Under borgerkrigen i Libanon på 1980-tallet kjempet Aoun sammen med høyreorienterte militsgrupper mot palestinsk gerilja og libanesiske venstregrupperinger - og kontrollerte store deler av Øst-Beirut og Libanon-fjellene. Utnevnt til hærsjef og deretter interimstatsminister av president Amin Gemayel i 1988; den ene av to rivaliserende regjeringer. Ledet en mislykket «frigjøringskrig» mot Syria i 1989, støttet av Iraks leder Saddam Hussein, deretter en krig mot Lebanese Forces i 1990.

Som forkjemper for et uavhengig Libanon motsatte Aoun seg Taif-avtalen inngått i 1989, da denne ikke la til rette for at syriske styrker skulle ut av Libanon. Da Aouns hovedkvarter ble angrepet av syriske styrker i oktober 1990, flyktet han til den franske ambassade, og ble tvunget i eksil. Han oppholdt seg i Frankrike til Sederrevolusjonen i 2005, da Syria trakk sine styrker tilbake fra Libanon. Fra sitt eksil engasjerte han seg fortsatt i libanesisk politikk, og deltok blant annet i etableringen av Den nasjonale gruppering, for å samle maronittene i opposisjon til syrisk innflytelse i Libanon.

Aoun undertegnet i 2006 et memorandum med Hizbollah, som avklarte forholdet mellom de to partene. Mange ble overrasket over at Aoun med dette skiftet lojalitet fra den antisyriske 14. mars-koalisjonen til den prosyriske 8. mars-koalisjonen. Innvalgt i parlamentet 2005 og 2009; medlem av regjeringen 2008. Etter at Libanon hadde vært uten et valgt statsoverhode i to år, ble Aoun valgt som president 31. oktober 2016.

Michel Aoun er gift og har tre døtre.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.