Faktaboks

Michel Aoun
Født
30. september 1933, Beirut
Michel Aoun
Michel Aoun
Av /Den italienske presidents kontor 𝒲.

Michel Aoun er en libanesisk politiker og tidligere hærsjef som var Libanons president fra oktober 2016 til oktober 2022. Fra 1988 til 1990 fungerte han som landets statsminister. I 2005 grunnla Aoun det nasjonalistiske partiet Den frie patriotiske bevegelse (FPM).

Utdanning

Aoun er utdannet ved Collège des Frères i Beirut. Fra 1955 tok han offisersutdanning ved Libanons militærakademi som artillerist. Deretter tok han militær utdanning i USA (Fort Sill i Oklahoma) og i Frankrike (Ecole de Guerre i Paris).

Offiser i den libanesiske hæren

Som offiser i den libanesiske hæren ble han forfremmet til oberstløytnant i 1975, og han ledet da en ren kristen bataljon under borgerkrigen. Med denne kjempet han, sammen med høyreorienterte militsgrupper, mot flere grupperinger på venstresiden, inklusive palestinsk milits. I 1982 ble han sjef for 8. brigade, og 1984 øverstkommanderende for den libanesiske hæren.

Statsminister i overgangsregjering

Aoun var hærsjef da president Amin Gemayel i september 1988 utnevnte ham til statsminister i en overgangsregjering. Dette var én av to rivaliserende regjeringer. I 1989 startet Aoun, med støtte fra IRaks leder Saddam Hussein, en mislykket militær kampanje mot syriske styrker i Libanon for å frigjøre Libanon fra hva Aoun anså som en syrisk okkupasjon og kontroll. Deretter iverksatte han en militær konfrontasjon mot de kristne falangistene i 1990.

Politisk engasjement

Som forkjemper for et politisk uavhengig Libanon motsatte Aoun seg Taif-avtalen fra 1989 da denne ikke sikret at syriske styrker skulle trekkes ut av Libanon. Da Aouns hovedkvarter ble angrepet av syriske styrker i oktober 1990, søkte han tilflukt i den franske ambassaden og gikk i eksil. Fra sitt eksil engasjerte han seg i libanesisk politikk og deltok i etableringen av «Den nasjonale gruppering» for å samle maronittene i opposisjon til syrisk innflytelse i Libanon. Han oppholdt seg i Frankrike til mai 2005 og vendte hjem etter sederrevolusjonen, som førte til at Syria trakk sine styrker ut av Libanon.

Aoun undertegnet i 2006 et memorandum med Hizbollah, som avklarte forholdet mellom de to partene. Aoun skiftet derved lojalitet – fra den antisyriske 14. mars-koalisjonen til den prosyriske 8. mars-koalisjonen.

Michel Aoun ble innvalgt i parlamentet i 2005 som leder for Den frie patriotiske bevegelse, og ble medlem av regjeringen i 2008. Etter at Libanon hadde vært uten et valgt statsoverhode i to år, ble Aoun valgt som president 31. oktober 2016.

Michel Aoun er gift og har tre døtre.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg