Michel Aoun, libanesisk offiser og politiker; Libanons statsminister 1988–90, leder av partiet Den frie patriotiske bevegelse, valgt til landets president 31. oktober 2016.

Utdannet ved Collège des Frères i Beirut, hvoretter han tok militær utdanning i Libanon, USA og Frankrike, og sluttet seg til den libanesiske hæren; forfremmet til oberstløytnant i 1975, brigader i 1982, generalløytnant i 1984. Under borgerkrigen i Libanon på 1980-tallet kjempet Aoun sammen med høyreorienterte militsgrupper mot palestinsk gerilja og libanesiske venstregrupperinger - og kontrollerte store deler av Øst-Beirut og Libanon-fjellene. Utnevnt til hærsjef og deretter interimstatsminister av president Amin Gemayel i 1988; den ene av to rivaliserende regjeringer. Ledet en mislykket «frigjøringskrig» mot Syria i 1989, støttet av Iraks leder Saddam Hussein, deretter en krig mot Lebanese Forces i 1990.

Som forkjemper for et uavhengig Libanon motsatte Aoun seg Taif-avtalen inngått i 1989, da denne ikke la til rette for at syriske styrker skulle ut av Libanon. Da Aouns hovedkvarter ble angrepet av syriske styrker i oktober 1990, flyktet han til den franske ambassade, og ble tvunget i eksil. Han oppholdt seg i Frankrike til Sederrevolusjonen i 2005, da Syria trakk sine styrker tilbake fra Libanon. Fra sitt eksil engasjerte han seg fortsatt i libanesisk politikk, og deltok blant annet i etableringen av Den nasjonale gruppering, for å samle maronittene i opposisjon til syrisk innflytelse i Libanon.

Aoun undertegnet i 2006 et memorandum med Hizbollah, som avklarte forholdet mellom de to partene. Mange ble overrasket over at Aoun med dette skiftet lojalitet fra den antisyriske 14. mars-koalisjonen til den prosyriske 8. mars-koalisjonen. Innvalgt i parlamentet 2005 og 2009; medlem av regjeringen 2008. Etter at Libanon hadde vært uten et valgt statsoverhode i to år, ble Aoun valgt som president 31. oktober 2016.

Michel Aoun er gift og har tre døtre.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.