Michel Aoun

Faktaboks

Michel Aoun
Født
30. september 1933, Beirut

Artikkelstart

Michel Aoun er en libanesisk offiser og politiker. Han var Libanons statsminister 1988–1990, leder av partiet Den frie patriotiske bevegelse, og ble valgt til landets president 31. oktober 2016.

Utdanning

Aoun er utdannet ved Collège des Frères i Beirut, hvoretter han fra 1955 tok offisersutdanning ved Libanons militærakademi som artillerist. Deretter tok han militær utdanning i USA (Fort Sill i Oklahoma) og i Frankrike (Ecole de Guerre i Paris).

Offiser i den libanesiske hæren

Som offiser i den libanesiske hæren ble han forfremmet til oberstløytnant i 1975, og ledet da en ren kristen bataljon under borgerkrigen. Med denne kjempet han, sammen med høyreorienterte militsgrupper, mot flere grupperinger på venstresiden, inklusive palestinsk milits. I 1982 ble han beordret til sjef for 8. brigade, og 1984 øverstkommanderende for den libanesiske hæren (Lebanese Army).

Statsminister i overgangsregjering

Aoun var hærsjef da president Amin Gemayel i september 1988 utnevnte ham til statsminister i en overgangsregjering. Dette var én av to to rivaliserende regjeringer. I 1989 startet Aoun en mislykket militær kampanje mot syriske styrker i Libanon – for å frigjøre Libanon fra hva Aoun anså som en syrisk okkupasjon og kontroll, med støtte fra Iraks leder Saddam Hussein. Deretter iverksatte han en militær konfrontasjon mot de kristne styrkene Lebanese Forces i 1990.

Politisk engasjement

Som forkjemper for et politisk uavhengig Libanon motsatte Aoun seg Taif-avtalen fra 1989, da denne ikke sikret at syriske styrker skulle trekkes ut av Libanon. Da Aouns hovedkvarter ble angrepet av syriske styrker i oktober 1990, søkte han tilflukt i den franske ambassade, og gikk i eksil. Han oppholdt seg i Frankrike til mai 2005, etter Sederrevolusjonen som førte til at Syria trakk sine styrker ut av Libanon. Fra sitt eksil engasjerte han seg i libanesisk politikk, og deltok i etableringen av Den nasjonale gruppering, for å samle maronittene i opposisjon til syrisk innflytelse i Libanon.

Aoun undertegnet i 2006 et memorandum med Hizbollah, som avklarte forholdet mellom de to partene. Aoun skiftet derved lojalitet – fra den antisyriske 14. mars-koalisjonen til den prosyriske 8. mars-koalisjonen.

Michel Aoun ble innvalgt i parlamentet i 2005 og 2009, for Den frie patriotiske bevegelse, og ble medlem av regjeringen i 2008. Etter at Libanon hadde vært uten et valgt statsoverhode i to år, ble Aoun valgt som president 31. oktober 2016.

Michel Aoun er gift og har tre døtre.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg