Padlebrett, også kalt SUP (Stand Up Paddling).
Av /Shutterstock.
SUP-padling i Nærøyfjorden, 2021
Av .

Artikkelstart

SUP-brett eller padlebrett er et brett som padleren står oppreist på og kommer seg fremover og styrer/manøvrerer med en padleåre (padle).

Faktaboks

Etymologi
forkortelse for engelsk Stand Up Paddling
Også kjent som
padlebrett, SUP-brett

SUP-brett kom til Norge rundt 2007 og interessen for denne vannsporten har økt betydelig. SUP-brett deles i kategoriene surf, allround, flatwater og race. De brukes til til trening, turer, racing, surfing, padling på elver og innsjøer, yoga og padling i elvestryk. I Norge brukes sup-brett i hovedsak til lek og moro.

Beskrivelse

Sup-brett har kjølfinne for enklere manøvrering. Finnene finnes i ulike oppsett og er normalt flyttbare og enkle å bytte.
Av /Shutterstock.

Det fins mange ulike merker og modeller, fra brede og stabile til lange og smale brett som er beregnet på høyere hastigheter. Padlebrett finnes i fast materiale eller som oppblåsbart. Den vanligste konstruksjonen av faste brett er laget av skumkjerne, dekket av epoksy og glassfiber. Oppblåsbare SUP-brett er laget av PVC-plast med fibre som forbinder bunnen og topplaget.

Størrelsen på SUP-brett måles vanligvis i fot og volum. Volumet angir mye oppdrift brettet har. Et padlebrett bør passe til padlerens vekt. En tung person trenger naturlig nok et brett med mer oppdrift enn en lett person. Et brett med stort volum er i hovedsak mindre manøvrerbart enn en brett med lavere volum. Lengden på et allroundbrett for voksne er rundt ti til tolv fot (cirka 3 til 3,5 meter). Sup-brett har kjølfinne for enklere manøvrering. Finnene finnes i ulike oppsett og er normalt flyttbare og enkle å bytte.

Padleåra som benyttes finnes i både fast eller justerbar lengde og varierer i vekt. Vanligvis er de i aluminium eller karbon, eller i en kombinasjon av dette. Hovedregelen er at åra skal være høyere enn padleren. Valg av åreblad og -lengde gjøres i forhold til hvilket type brett padleåra skal benyttes til. Som sikkerhetsutstyr anbefales redningsvest, sikkerhetsline/fotbånd (leash) som festes til padlerens ankel og padlebrettet slik at det ikke driver vekk fra padleren ved fall i sjøen. Bekledning er gjerne våtdrakt som er tilpasset sjø- og lufttemperaturen. For oppbevaring av bagasje brukes vanntett bag som festes til padleren eller til padlebrettet. Tilbehør til et oppblåsbart brett er pumpe og reparasjonssett.

Internasjonalt

Det utdannes SUP-instruktører som sertifiseres etter standarder som er fastsatt av International Surfing Association (ISA). ISA er det internasjonale idrettsforbundet for surfing og brettpadling og andre bølgeidretter. Forbundet er anerkjent av Den internasjonale olympiske komité og tilsluttet Association of IOC Recognised International Sports Federations.

Konkurranser

Det finnes flere internasjonale konkurransestandarder for SUP. I Norge er det per 2021 få eller ingen konkurranser. Bildet er fra en konkurranse i SUP-padling i Duisburg, Tyskland, juni 2021.
Av /DPA/NTB.

Det finnes flere internasjonale konkurransestandarder for SUP. I Norge er det per 2021 få eller ingen konkurranser.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg