Padlebrett
Padlebrett, også kalt SUP (Stand Up Paddling).
Av /Shutterstock.
SUP-padling i Nærøyfjorden, 2021
.

SUP-brett eller padlebrett er et brett som padleren står oppreist på og beveger seg fremover og styrer/manøvrerer med en padleåre (padle).

Faktaboks

Etymologi
forkortelse for engelsk Stand Up Paddling
Også kjent som

padlebrett, SUP-brett

SUP-brett kom til Norge rundt 2007 og interessen for denne vannsporten har økt betydelig. SUP-brett deles i kategoriene surf, allround, flatwater og race. De brukes til trening, turer, racing, surfing, padling på elver og innsjøer, yoga og padling i elvestryk. I Norge brukes SUP-brett i all hovedsak til lek og moro.

SUP-brett
SUP-brett
SUP-brett
Lisens: CC BY SA 3.0

Beskrivelse

Padlebrett, finnre
SUP-brett har kjølfinne for enklere manøvrering. Denne finnes i ulike typer og er normalt flyttbar og enkel å bytte.
Av /Shutterstock.

Det fins mange ulike merker og modeller, fra brede og stabile til lange og smale brett som er beregnet på høyere hastigheter. Padlebrett finnes i fast materiale eller som oppblåsbare. Den vanligste konstruksjonen av faste brett er laget av skumkjerne dekket med epoksy og glassfiber. Oppblåsbare SUP-brett er laget av PVC-plast med fibre som forbinder bunnen og topplaget.

Størrelsen på SUP-brett måles vanligvis i fot og volum. Volumet angir hvor mye oppdrift brettet har. Et padlebrett bør være tilpasset padlerens vekt. En tung person trenger naturlig nok et brett med mer oppdrift enn en lett person. Et brett med stort volum er i hovedsak mindre manøvrerbart enn et brett med lavere volum. Lengden på et allroundbrett for voksne er rundt 10–12 fot (cirka 3,0–3,5 meter). SUP-brett har kjølfinne for enklere manøvrering. Finnene finnes i ulike oppsett og er normalt flyttbare og enkle å bytte.

Padleåra som benyttes finnes i både fast eller justerbar lengde og varierer i vekt. Vanligvis er de laget av aluminium eller karbon, eller en kombinasjon av dette. Hovedregelen er at åra skal være høyere enn padleren. Valg av åreblad og -lengde gjøres i forhold til hvilken type brett padleåra skal benyttes til. Som sikkerhetsutstyr anbefales redningsvest, sikkerhetsline/fotbånd («leash») som festes til padlerens ankel og padlebrettet slik at det ikke driver vekk fra padleren ved fall i sjøen. Bekledning er gjerne våtdrakt som er tilpasset sjø- og lufttemperaturen. For oppbevaring av bagasje brukes vanntett bag som festes til padleren eller til padlebrettet. Tilbehør til et oppblåsbart brett er pumpe og reparasjonssett.

Stortinget vedtok i 2015 at alle i fritidsbåt med lengde mindre enn åtte meter må ha på seg egnet flyteutstyr ved utendørs opphold når båten er i fart. Dette gjelder også SUP-brett, kano og kajakk.

Internasjonalt

Det utdannes SUP-instruktører som sertifiseres etter standarder som er fastsatt av International Surfing Association (ISA). ISA er det internasjonale idrettsforbundet for surfing og brettpadling og andre bølgeidretter. Forbundet er anerkjent av Den internasjonale olympiske komité og tilsluttet Association of IOC Recognised International Sports Federations.

Konkurranser

SUP-padling, konkurranse
Det finnes flere internasjonale konkurransestandarder for SUP. I Norge blir det per 2021 arrangert få eller ingen konkurranser. Bildet er fra en konkurranse i SUP-padling i Duisburg, Tyskland, juni 2021.
Av /DPA/NTB.

Det finnes flere internasjonale konkurransestandarder for SUP. I Norge blir det per 2021 arrangert få eller ingen konkurranser.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg