Surfski. Av /Shutterstock. Begrenset gjenbruk

surfski

Surfski er lange, smale og lette kajakker hvor padleren sitter åpent i sittebrønnen.
Av .
Lisens: CC BY NC 2.0

Artikkelstart

Surfski er lange, smale og lette kajakker som er designet for å holde høy padlefart over tid. Skrogdesignet er karakteristisk med høy og rettlinjet baug og lavere akter for å takle røffe forhold på sjøen. Padleren sitter åpent i sittebrønnen (cockpiten).

Surfski er voksende i popularitet i Norge og Europa.

Beskrivelse

Surfskier er vanligvis fra fem til seks meter lange. Bredden er fra cirka 40 centimeter og bredere. Vekten varierer fra 10 til 25 kg. Modellen som er avbildet veier 12 kg.
Av /Shutterstock.

Modellene er fra stabile surfski for rekreasjon og turpadling, til smalere modeller for trening og konkurranse. Lengden er vanligvis fra fem opp til til seks meter, og bredden fra cirka 40 centimeter og bredere. En surfski kan være utstyrt med et tett lasterom bak cockpit for oppbevaring av bagasje.

Surfskier er synkefri og selvdrenerende. Ved en velt eller bølger som skyller over kajakken, fylles ikke sittebrønnen med vann. Den åpne cockpiten gjør det enklere å komme oppi kajakken igjen etter en velt enn det kan være i en havkajakk.

Styringen skjer med føttene på pedaler eller sparkebrett som er koblet via wire til roret. På noen modeller kan vipperor monteres. Padleren benytter gjerne wingåre.

Som sikkerhetsutstyr har padleren sikkerhetslenke rundt en ankel slik at surfeskien ikke driver vekk ved velt. Redningsvest er påbudt. Surfski finnes også for to padlere (toer).

Konkurranser

I 2013 ble det første VM i surfski arrangert i Portugal.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg