kano

Moderne fritidskano.

Kano er brukt som fangst- og transportbåt av urfolk mange steder i verden og for det meste laget ved uthuling av en trestamme, på norsk ofte kalt stokkebåt. Den er spiss i begge ender, helt åpen fra stevn til stevn og drives frem ved hjelp av en enkeltbladet åre, i motsetning til på kajakken der det brukes en tobladet åre.

Faktaboks

uttale:
kˈano
etymologi:
engelsk, over spansk fra karibisk

Nordamerikanske urfolk laget kanoer av tynne treplanker med hud av bjørkenever, sydd sammen med bast eller fine røtter og festet til skroget. Malayene og folkene på øyene i Stillehavet lager store kanoer som kunne være opptil ti meter lange og med seilføring til bruk i åpen sjø. De kan være forsynt med utriggere på den ene siden for å hindre kantring. De lengste kanoene, opptil 20 meter lange, laget og lager fortsatt folkegrupper på nordvestkysten av USA og Canada. De ble blant annet brukt til fangst av gråhval.

Den nordamerikanske kanoen har gitt form til den moderne fritidsskanoen, som nå vanligvis bygges i glassfiberplast. Tidligere ble de laget av treverk og ofte trukket med seilduk. En turkano for to personer er gjerne rundt fem meter lang, 90 centimeter bred på midten, veier 20 til 40 kilogram og klarer å forsere mindre stryk og småfall.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Nils Bloch-Hoell

Første setning burde suppleres med: , på norsk også kalt stokkebåt.Lenger nede burde det stå: Nordamerikanske indianere laget trekanoer med hud av bjørkenever og annen bark.De var/er like lite laget av never som torvtak er av torv. Bruken minner mer om nevertettingen av torvtak. Neveren er den vanntette huden, men bidrar lite til den strukturelle styrken i båten.Og videre burde det stå bak fine røtter: (teger) og tettet med en blanding av kvae og dyrefett Teger er det norske navnet på tynne lange granrøtter brukt i husflidtradisjon (norsk, svensk og samisk).Før Malayene kunne det være fint å få fram at vestkystindianerne også lagde store kanoer:Indianerne på nordvestkysten lagde stokkebåter på opptil 20 m (70 ft) av redwoodtrær som ble brukt til gråvalfangst.DEt er også svært tvilsomt om det er den canadiske kanoen som er (eneste) opphavet til den sportskano (bedre å si turkano, den er ekstyremt mye mer utbredt enn sports/konkurransekanoen). USA har alltid vært et langt større marked og har hatt flere og større produsenter og vært ledende i å utvikle nye kanomaterialer. Kanadiske kommer inn fra språk som ikke skiller på kano og kajakk i ulike sammenhenger som engelsk og svensk. Det bør derfor stå at; De nordamerikanske skogsindianernes kano har gitt form til den moderne turkano som nå vanligvis støpes i plast (polyetylen og royalex) ellerbygges i glassfiberkompositt, ...en ny setning bør inn etter dette:Det lages også sammenleggbare kanoer med PVC-hud og rammeverk i aluminium.Videre er det mer vanlig at kanoen er over 90 cm brei enn under så bredden bør oppgis til 90 cm, ikke 85. Og videre:.. veier 20-40 kg avhengig av byggematerialet

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg