Ryvarden fyr

Ryvarden fyr i Sveio.

Artikkelstart

Ryvarden fyr er en fyrstasjon ved Mølstrevågen sør for munningen av Bømlafjorden, i Sveio kommune, Vestland fylke. Den ble opprettet som fiskefyr i 1849 og senere forandret til ledfyr. Ryvarden fyr ble automatisert og avbemannet i 1984.

  • Tårnets høyde: 10,5 meter
  • Lyshøyde over høyvann: 22,9meter
  • Lysvidde: 12,4 nautiske mil
  • Lyskarakter: Oc (3) WRG 10s

Navnet

Ryvarden ligger der grensen for det gamle Rygjafylki gikk i middelalderen, og på plassen sto det en varde. Sammensetningen forklarer navnet.

Historikk

Ryvarden fyr i Sveio.

Behovet for et fyrlys ved den værharde kyststrekningen Sletta var stort, men det første fyret på denne plassen var bare et enkelt fiskefyr. Det bestod av en liten vaktstue med en oljelampe på veggen, som bare skulle være tent under vårsildfisket. Andre sjøfarende protesterte imidlertid mot at fyret ikke var tent i resten av den mørkeste årstiden, så ganske snart ble sesongen utvidet. Dermed måtte også fyrbygningene utvides. I 1861 var en ny og større bygning tilpasset en fyrvokter med familie på plass. Lykta ble samtidig forsterket.

I 1876 fikk fyret kraftigere lys og betjeningen fikk også endelig naust og brygge. På grunn av de værharde forholdene ble det anlagt i i Mølstrevåg, halvannen kilometer unna. I 1890 kom det ny fyrbygning. Denne var i bruk frem til 1935 da dagens ble bygget. Da ble det også tatt i bruk et kraftig tåkesignal. I 1958 fikk Ryvarden fyr innlagt elektrisitet. Fyrbygningene eies nå av Sveio kommune og drives som besøksfyr. Det har også galleri og museum. Ved fyret står det minnesmerke over de omkomne i Sleipner-ulykken i 1999.

Like ved fyrstasjonen står de særpregede turisthyttene Flokehyttene.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Bjørkhaug og Poulsson (1986). Norges fyr, bind 1. Grøndahl & Søn forlag AS
  • Lauritzen, Per Roger (2019). Norske fyrstasjoner. Kystverkmusea.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg