Varder for turgåere

Varder bygget for tur og rekreasjonsformål er normalt små stabler av stein som kan være merket med rød "T" for å merke en tursti (øverst). På enkelte fjelltopper kan det også være varder med peile-/ sikteskiver som viser retningen til karakteristiske punkt og fjelltopper. Her fra toppen Goaldet på Sunnmøre.

Varder for turgåere
Lisens: CC BY SA 3.0
Varde
Varde, betegner som regel oppstablet stein som skal tjene som merke. I dette tilfelle varde på Storstenvola ved Tynset
Varde
Lisens: CC BY SA 3.0

Varde har flere betydninger. Den vanligste betydningen er oppstablet stein som skal fungere som merke for å markere sti i fjellet, sjømerke ved sjøen, grensemerke, trigonometrisk punkt, og lignende. Varde brukes også om en vete, som fra gammelt av kunne være et vakttårn eller et sted hvor det ble gjort i stand ild for å varsle over lange avstander.

Faktaboks

Etymologi
norrønt varði - å være var (oppmerksom), beslektet med varða - holde vakt

Varder som trigonometriske punkt

I forbindelse med oppmåling og kartlegging ble det bygget en rekke varder som symboliserte kjente punkt med nøye definert posisjon. Ved å sikte mellom slike varder kunne man triangulere og bestemme nye punkt med stor nøyaktighet. Slike punkt har vært viktige for fastlegging av trekantnettet og gradnettet.

Varder som sjømerke

Vardene som er bygd opp på holmer og skjær, er ment som faste holdepunkt innen navigasjon. Størrelsen, formen og fargen på disse sjømerkene gjør dem lett synlige. På toppen kan det være montert visere som peker mot den siden av varden som leia går. Vardene er enten bygd i naturstein eller helstøpt i betong, oftest koniske. I nærheten av slike varder kan det i nyere tid være montert forskjellige former for lanterner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg