Ruth Reese, sanger av afro-amerikansk opprinnelse (alt).

Hun ble født i Hayneville, Alabama 10. mars 1921, men flyttet til Chicago med foreldrene og fikk der skolegang og sang i det lokale kirkekoret. Familien hadde ikke råd til å la Reese studere musikk, så hun jobbet etter skolen for å betale studiene; først en bachelorgrad i musikk fra Norwestern University. Hun studerte senere sang i New York med Léon Rothier og Lawrence Brown fram til konsertdebuten i 1952. Hun reiste så til England for å studere med Amanda Aldridge og gjorde sin europeiske debut i 1953 i Paris.

Hun turnerte over hele Europa og USA med program sammensatt av klassiske verker og tradisjonelle sprituals. Ruth Reese kom til Norge første gang i 1956 og fra 1960 bosatte hun seg i Oslo og giftet seg med bokhandler Paul Shetelig. Hun nedla et stort arbeid for å øke forståelsen for borgerrettskampen i USA og afroamerikanernes kultur og utgav boken Lang svart vei (1972).

Ruth Reese virket også som sangpedagog og var blant annet lærer for jazzsanger Kristin Asbjørnsen. Ved Reeses død ble Asbjørnsen overlatt hennes rikholdige arkiv og har senere gitt ut tre plater: "Wayfaring stranger" (2006), "The night shines like the day" (2009) og "I'll meet you in the morning" (2013) – alle basert på notemateriale og gamle opptak i Reeses samling. Ruth Reese døde i 1990 under en appell hun holdt for SOS Rasisme i Oslo.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.