Rogaland radio

Rogaland radio, kystradiostasjon åpnet for trafikk i 20. oktober 1960. Mottakerstasjonen ble lagt til Skjæveland, sør for Sandnes, mens senderstasjonen ble bygd i Vigreskogen, 18 km lenger sør. Stasjonen overtok blant annet alle kortbølgetjenestene fra Bergen radio, foruten andre kystradiotjenester fra Stavanger radio.

Rogaland radio har vært en av verdens største kystradiostasjoner. I 1967 ble det formidlet 599 244 radiotelegram, i 1981 218 459 telefonsamtaler på kortbølge og i 1984 184 848 teleksmeldinger på radio. I 1997 var tallet nede i ca. 15 000 radioteleks, hvorav det alt vesentlige i forbindelse med petroleumsvirksomheten i Nordsjøen. På det meste var det nærmere 200 ansatte ved stasjonen.

Fra midten av 1980-årene begynte trafikken å avta, særlig på grunn av innføringen av mobiltelefon og kommunikasjon via satellitt. Kortbølgekommunikasjonen over stasjonen ble nedlagt 1. januar 2004, mens de andre radiotjenestene fortsatt er i drift. I september 2003 flyttet Rogaland radio inn i et spesialkonstruert nybygg like ved Stavanger Lufthavn, samlokalisert med Hovedredningssentralen for Sør-Norge.

I dag disponerer Rogaland radio 22 VHF basestasjoner og 3 MF-anlegg, og stasjonen dekker på VHF et stort område fra Lindesnes i sør til Lindås i nord, samt områdene rundt oljefeltene Valhall, Ekofisk, Ula, Draupner og Sleipner-A i Nordsjøen. På MF dekker stasjonen Nordsjøen fra den Engelske kanal til Stad, samt fiskefeltene i Nordsjøen, ved Færøyene, Skottland og til dels vest av Irland.

Stasjonen administrerer den regelmessige utsendelsen av nød-, haste- og tryggingsmeldinger over NAVTEX-systemet, som gir skipene utskrift av bl.a. værmeldinger og navigasjonsvarsler. Radio Medico, legeråd via radio og satellitt, formidles mellom skip på alle verdenshav og leger på Haukeland Sykehus. Denne tjenesten utgjør ca. 900 konsultasjoner i året.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg