Nouveau Parti Anticapitaliste

Partiets logo.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Nouveau Parti Anticapitaliste er et fransk, antikapitalistisk politisk parti. Det ble grunnlagt i februar 2009 som en direkte etterfølger av Ligue communiste révolutionnaire (LCR).

Faktaboks

Også kjent som

«Nytt antikapitalistisk parti»

Prosessen med å etablere partiet startet etter det franske presidentvalget i 2007. LCRs populære talsmann, Olivier Besancenot, fikk 4,08 prosent av stemmene som partiets kandidat under presidentvalget. Dette var en prosentmessig nedgang fra presidentvalget i 2002, da Besancenot fikk 4,25 prosent av stemmene. Valget i 2007 ble likevel regnet som et svært godt valg for LCR, ettersom det ble det største partiet etter Sosialistpartiet på fransk venstreside.

Målet med etableringen av det nye partiet var å samle forskjellige krefter til venstre for Sosialistpartiet, i et parti med en bredere politisk plattform enn det trotskistiske LCR, som var den franske avdelingen av den fjerde internasjonale.

Nouveau Parti Anticapitaliste (NPA) har ingen leder, men talspersoner. Christine Poupin har vært talsperson siden 2009. Partiets kandidat under presidentvalget i Frankrike 2017 var Philippe Poutou.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg