Dominique de Villepin

Faktaboks

Dominique de Villepin

Dominique Marie François René Galouzeau de Villepin

Uttale
vilpˈɛ
Født
14. november 1953, Rabat, Marokko

Artikkelstart

Dominique de Villepin er en fransk politiker (konservativ) og diplomat. Han var statsminister i Frankrike fra 2005 til 2007.

Villepin gjorde karriere i diplomatiet og var i perioden 1993 til 1995 sekretær for utenriksminister Alain Juppé. Fra 1995 til 2002 var han generalsekretær for president Jacques Chiracs stab i Elysée-palasset. Han var utenriksminister i Frankrike i 2002–2004. Som utenriksminister fikk han blant annet oppgaven med å holde stand mot USA i den bitre diplomatiske konflikten mellom de to landene som bunnet i at Frankrike nektet å støtte USAs invasjonsplaner i Irak og dermed hindret et FN-mandat for felttoget.

Villepin var videre innenriksminister fra 2004 til 2005, da han overtok som statsminister i den nye franske regjeringen etter at det ble nei-flertall i folkeavstemningen om EUs grunnlovstraktat. Han var en sannsynlig presidentkandidat i 2007, men nådde ikke opp og ble avskjediget av den nye presidenten Nicolas Sarkozy.

I 2010 sto han i spissen for etableringen av den politiske bevegelsen République solidaire (RS). Villepin var leder av bevegelsen fra oppstarten 19. juni 2010 til 19. september 2011.

22. februar 2011 annonserte Villepin at han forlot det gaullistiske høyrepartiet Union pour un Mouvement Populaire (UMP) 11. desember samme år gjorde han det kjent at han stilte som kandidat under presidentvalget i 2012.

Flere medlemmer av UMP reagerte med å be Villepin trekke kandidaturet, deriblant parlamentsmedlemmet Valérie Rosso-Debord, som advarte mot at kandidaturet kunne bidra til «et omvendt 21. april». Uttalelsen var en henvisning til første runde av presidentvalget i Frankrike i 2002, da en splittet venstreside bidro til at Sosialistpartiets kandidat Lionel Jospin ikke gikk videre til andre runde, som endte mellom Jacques Chirac og innvandringsfiendtlige Jean-Marie Le Pen.

I mars 2012 ble det klart at Villepin ikke hadde sikret seg de 500 signaturene som trengs for å kunne stille som kandidat under et fransk presidentvalg.

Villepin er nevø av tidligere statsminister Jacques Chaban-Delmas.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg