Faktaboks

José Bové
Født
11. juni 1953, Talence, Frankrike
José Bové, 2013
José Bové, 2013
Av /𝒲.
Lisens: CC BY SA 3.0

Joseph Bové er en fransk politiker og jordbruker. Han var medlem av EU-parlamentet fra 2009 til 2019.

Sammen med norsk-franske Eva Joly og tysk-franske Daniel Cohn-Bendit var Bové en av frontfigurene under EU-parlamentsvalget for Europe Écologie, en valgallianse av økologisk orienterte partier og grupperinger i Frankrike, deriblant Les Verts (De Grønne).

Bové er sauebonde, og var før han ble valgt inn i EU-parlamentet kjent som en av de mest sentrale personene innen den globaliseringskritiske bevegelsen i Frankrike. Han er blant annet kjent for sin motstand mot bruk av GMO, og har flere ganger blitt dømt i Frankrike blant annet for å ha ødelagt genmodifiserte avlinger med mais. Bové ble verdensberømt da han i 1999 spilte en sentral rolle i demonteringen av en McDonalds-restaurant i Millau, som en reaksjon på at USA hadde innført straffetoll på en rekke europeiske varer, derimot Roquefort-osten, som Bové leverte melk til produksjonen av. Straffetollen var USAs svar på EUs nei til hormonbehandlet kjøtt fra USA. Bové ble fengslet for sin rolle i aksjonen.

I 1987 var Bové en av grunnleggerne av Confédération Paysanne, en organisasjon hovedsakelig for franske småbrukere.

Han var kandidat under presidentvalget i 2007, men endte med bare 1,32 prosent av stemmene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg