Partiets logo.

. Begrenset gjenbruk

Mouvement démocrat, fransk sentrumsparti. Grunnlagt 10. mai 2007 etter presidentvalget i landet. Mouvement démocrat (MoDem) er en direkte etterfølger av Union pour la Démocratie Française (UDF), og ble opprettet av François Bayrou og resten av ledelsen i UDF. Som partileder og presidentkandidat gjorde Bayrou et godt valg som partiets kandidat, han fikk til sammen 18,57 prosent av stemmene i første runde av presidentvalget.

UDF ble grunnlagt av president Valéry Giscard d'Estaing som en motvekt mot den gaullistiske høyresiden. Partiet har samtidig, i flere valg siden starten i 1978, vært en viktig alliert for gaullistene. Under Bayrou, som ble valgt til leder av partiet i 1998, har UDF markert en større selvstendighet og avstand til gaullistene. Etableringen av MoDem var en videreføring av forsøket på å etablere et uavhengig parti i sentrum.

Denne strategien har møtt motstand innad i UDF. Mens Bayrou grunnla MoDem som UDFs etterfølger svarte flere sentrale medlemmer av UDF, hvorav et flertall av partiets parlamentsmedlemmer, å etablere partiet Nouveau Centre, som i dag inngår i flertallet bak sittende president Nicolas Sarkozy fra det gaullistiske høyrepartiet UMP.

Gjennom et vedtak i november 2007 ble det endelig besluttet at UDF skulle oppløses og gå inn i MoDem.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.