Mouvement démocrat

Partiets logo.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Mouvement démocrat, fransk sentrumsparti. Grunnlagt 10. mai 2007 etter presidentvalget i landet. Mouvement démocrat (MoDem) er en direkte etterfølger av Union pour la Démocratie Française (UDF), og ble opprettet av François Bayrou og resten av ledelsen i UDF. Som partileder og presidentkandidat gjorde Bayrou et godt valg som partiets kandidat, han fikk til sammen 18,57 prosent av stemmene i første runde av presidentvalget.

UDF ble grunnlagt av president Valéry Giscard d'Estaing som en motvekt mot den gaullistiske høyresiden. Partiet har samtidig, i flere valg siden starten i 1978, vært en viktig alliert for gaullistene. Under Bayrou, som ble valgt til leder av partiet i 1998, har UDF markert en større selvstendighet og avstand til gaullistene. Etableringen av MoDem var en videreføring av forsøket på å etablere et uavhengig parti i sentrum.

Denne strategien har møtt motstand innad i UDF. Mens Bayrou grunnla MoDem som UDFs etterfølger svarte flere sentrale medlemmer av UDF, hvorav et flertall av partiets parlamentsmedlemmer, å etablere partiet Nouveau Centre, som i dag inngår i flertallet bak sittende president Nicolas Sarkozy fra det gaullistiske høyrepartiet UMP.

Gjennom et vedtak i november 2007 ble det endelig besluttet at UDF skulle oppløses og gå inn i MoDem.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg