Povel Juel

Faktaboks

Povel Juel
Født
1673, Trondheim
Død
8. mars 1723, København
omtrentlig fødselsår

Artikkelstart

Povel Juel var en norsk embetsmann. Han var opprinnelig handelsmann i Nordland. Senere ble han prokurator i Bergen og konstituert byfogd der i 1709–1710.

Juel ble utnevnt til amtmann i Lister og Mandal amt i 1711 og avsatt i 1718. Etter sin avsettelse innlot han seg i en sammensvergelse som hadde til mål å få Russlands hjelp til å skille Norge, Island, Færøyene og Grønland fra Danmark, og la hertug Karl Frederik av Gottorp bli konge i Norge. Da disse planene ble kjent av myndighetene i København, ble Juel arrestert, torturert og henrettet.

Juel forfattet blant annet En god Bonde, hans Avl og Biæring, en lærebok i jordbruk som fikk stor utbredelse i Danmark og Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (3)

skrev Trygve Svensson

Hei, legger merke til at i "En pokkers skrivesyge : 1700-tallets dansk-norske tidsskrifter mellom sensur og ytringsfrihet."(Krefting, Ellen Nøding, Aina, Ringvej, Mona Renate) side 48 står det at Pavel ble henrettet 1724, ikke 1723.

svarte Magne Njåstad

Hei, og takk for info! Skal følge opp og undersøke dette snarest. -Magne Njåstad

svarte Magne Njåstad

Constantius Floods grundige gjennomgang av prosessen og dokumentasjonen rundt Juel (1878) er utvetydig på at året er 1723, så her er det nok trolig en glipp i "En pokkers skrivesyge".

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg