Halifax (by i Canada)

Artikkelstart

Halifax er hovedstaden i provinsen Nova Scotia på sørøstsiden av Halifax Peninsula og Canadas største by øst for Montreal.

Faktaboks

Uttale
hˈælifæks

Halifax har 316 701 innbyggere (2016). I 1996 gikk Halifax, Dartmouth, Bedford og Halifax County Municipality sammen til regionbyen Halifax Regional Municipality (HRM) med 403 131 innbyggere (2016). Befolkningen kalles ofte 'Haligonians'.

Halifax er Nova Scotias viktigste handels- og industrisenter. Den isfrie havnen er en av de travleste i Canada, med utførsel av fisk og fiskeprodukter, tømmer og landbruksprodukter og innførsel av blant annet biler. Byen er endepunktet for to av Canadas viktigste jernbaner (Canadian Pacific og Canadian National). det er internasjonal lufthavn 39 kilometer nordøst for byen. Industrien omfatter blant annet støperier, oljeraffineri, produksjon av transportmiddelutstyr, skipsverft, næringsmiddelindustri (blant annet fiskeforedling), tekstil- og møbelindustri. Det er betydelig militær virksomhet og store marinebaser.

Halifax er et viktig regionalt utdannelses- og kultursenter. Blant utdanningsinstitusjonene kan nevnes Dalhousie University (grunnlagt 1818), University of King's College (1789), St. Mary's University (1841), Mount St. Vincent University (1925) og Nova Scotia Technical College (1909). Halifax er et anglikansk og romersk-katolsk bispesete. Byen har flere museer, blant annet et maritimt museum og kunstgalleri samt senter for etnisk kunst og kultur (micmac-indianere).

Bysenteret ligger i et kupert terreng ved sørvestsiden av Halifax Harbour. To broer fører over sundet til tvillingbyen Dartmouth. Det er mange parker. På en høyde sentralt i Halifax ligger citadellet som har status som National Historic Site. Det er et stjerneformet fort (oppført 1794–1797) med god utsikt over byen. Blant flere historisk interessante bygninger er kirken St. Paul's bygd i 1750 og den eldste protestantiske kirke i Canada. De historisk interessante stedene har gjort Halifax til et av Canadas mest interessante turistmål.

Halifax er Nova Scotias kultursenter. Det arrangeres en rekke festivaler, blant annet Atlantic Film Festival, musikkfestivalen Halifax Pop Explosion og Atlantic Jazz Festival.

Historikk

Opprinnelig holdt micmac-indianere til i området der Halifax nå ligger. Den første kjente europeer her var Samuel de Champlain cirka 1605. En fransk fiskehavn vokste opp tidlig på 1700-tallet. Den britiske bosetningen går tilbake til 1749 da Edward Corwallis grunnla og befestet byen som motvekt til den franske festningen LouisbourgCape Breton Island.

6. desember 1917 ble halve byen ødelagt: cirka 2000 mennesker drept og cirka 9000 mennesker såret da det franske skipet 'Mont- Blanc' lastet med høyeksplosiver kolliderte med det norske lasteskipet 'Imo' og eksploderte omtrent 20 minutter senere. Dette forårsaket verdenshistoriens største ikke-naturskapte eksplosjon før atombomben over Hiroshima.

Under den annen verdenskrig var Halifax en sentral konvoihavn som mange tusen norske sjøfolk besøkte. Også størsteparten av hvalfangerflåten ble dirigert til Halifax etter okkupasjonen av Norge. Det var norsk legekontor i byen. Sjømannsmisjonen etablerte seg med leseværelse og kirkerom, og hadde mer enn 50 000 besøkende i perioden 1941–1945.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg