Halifax, hovedstad i Nova Scotia, på sørøstsiden av halvøya, Canadas største by øst for Montreal; 372 700 innb. (2006). Befolkningen kalles ofte for 'Haligonians'.

Halifax er Nova Scotias viktigste handels- og industrisenter. Den isfrie havnen er en av de travleste i Canada, med utførsel av fisk og fiskeprodukter, tømmer og landbruksprodukter og innførsel av bl.a. biler. Byen er endepunktet for to av Canadas viktigste jernbaner (Canadian Pacific og Canadian National). Internasjonal lufthavn 39 km nordøst for byen. Industrien omfatter bl.a. støperier, oljeraffineri, produksjon av transportmiddelutstyr, skipsverft, næringsmiddelindustri (bl.a. fiskeforedling), tekstil- og møbelindustri. Betydelig militær virksomhet, store marinebaser.

Halifax er et viktig regionalt utdannelses- og kultursenter. Blant utdanningsinstitusjonene kan nevnes Dalhousie University (grunnlagt 1818), University of King's College (1789), St. Mary's University (1841), Mount St. Vincent University (1925) og Nova Scotia Technical College (1909). Anglikansk og romersk-katolsk bispesete. Flere museer, bl.a. et maritimt museum, kunstgalleri samt senter for etnisk kunst og kultur (micmac-indianere).

Bysenteret ligger i et kupert terreng ved sørvestsiden av Halifax Harbour. To broer fører over sundet til tvillingbyen Dartmouth. Mange parker. På en høyde sentralt i Halifax ligger citadellet som har status som National Historic Site. Det er et stjerneformet fort (oppført 1794–97), med god utsikt over byen. Blant flere historisk interessante bygninger er kirken St. Paul's bygd 1750, den eldste protestantiske kirke i Canada. De historisk interessante stedene har gjort Halifax til et av Canadas mest interessante turistmål.

Opprinnelig holdt micmac-indianere til i området der Halifax nå ligger. Den første kjente europeer her var Samuel de Champlain ca. 1605. En fransk fiskehavn vokste opp tidlig på 1700-tallet; den britiske bosetningen går tilbake til 1749, da Corwallis grunnla og befestet byen som motvekt til den franske festningen Louisbourg på Cape Breton Island. I 1917 ble halve byen ødelagt og 2000 mennesker drept da et fransk militært forsyningsskip kolliderte og forårsaket verdenshistoriens største ikke-naturskapte eksplosjon før atombomben ble utviklet. Under den annen verdenskrig var Halifax en sentral konvoihavn, der mange tusen norske sjøfolk var innom. Også størsteparten av hvalfangerflåten ble dirigert til Halifax etter okkupasjonen av Norge. Det var norsk legekontor i byen, og Sjømannsmisjonen etablerte seg med leseværelse og kirkerom, som hadde mer enn 50 000 besøkende i perioden 1941–45.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.