Persfjorden–Syltefjorden landskapsvernområde
Persfjorden–Syltefjorden landskapsvernområde
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Biezavuona–Oardduvona suodjemeahcci er et landskapsvernområde i Båtsfjord og Vardø kommuner i Finnmark. Området er på 246 kvadratkilometer.

Landskapsvernområdet ligger mellom Varangerhalvøya nasjonalpark og Barentshavet fra Syltefjorden og til Oksvatnets landskapsområde ved Vardø. Kysten veksler mellom vide bukter med store sandstrender og kvasse klipper hvor foldete bergarter står nesten på høykant. På grunn av variert sammensetning med blanding av skifer og sandsteiner, har forvitringen skapt et usedvanlig landskap med skarpe egger ned mot havet. Flere steder er det store rullesteinstrender med tydelige voller som viser hvordan landskapet har hevet seg etter istiden. Floraen har et sterkt innslag av østlige arter som storveronika, markmjelt, sibirgrasløk, silkenellik, kalkarve, svalbardvalmue og finnmarkssvineblomst. De to siste har alle sine kjente norske voksesteder innenfor landskapsområdet.

Fylkesveien mellom Vardø og Hamningberg går gjennom området og gjør det lett tilgjengelig.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg