storveronika

Storveronika i ei slåtteeng i Kenozero nasjonalpark, Arkhangelsk, Russland.

Artikkelstart

Storveronika er en flerårig urt i maskeblomstfamilien. Plantene blir inntil en meter høye og har en lang aksformet klase med mørkeblå blomster i toppen. Plantene finnes på våte plasser i østlige områder av Norge, både i de sørligste delene og de nordligste.

Faktaboks

Etymologi
longifolius, latin for lange blad
Også kjent som

Veronica longifolia

Beskrivelse

Storveronika er planter mellom tretti og hundre centimeter høye der stengelen er snau nede, men kan være noe håra oppe. Bladene er om lag sju centimeter lange og sitter enten parvis eller tre til fire sammen. Bladkanten er dobbelt sagtanna langs hele kanten og bladene er breiest nedenfor midten. Dette skiller storveronika fra den ganske lignende aksveronika som har blader med hel bladkant ved basis og mot spissen og der bladene er breiest nær midten.

Blomstene er samla i en lang, tett klase i enden av stengelen. Det kan også finnes noen mindre sideklaser i bladhjørner mot toppen. Blomsterstanden er så tett at det kan se ut som det er et aks. Blomsterstilkene er om lag to millimeter lange. Begeret har spisse fliker Blomsterkrona er mørkeblå og mangler streker som mange veronikaarter har. Krona er svakt asymmetrisk; den nedre av de fire flikene er smalere enn de to sideflikene og toppfliken. Som hos alle veronikaarter er det to pollenbærere som er festa i krona og faller av med den. Pollenbærerne er lange og stikker noe ut av krona. Fruktene hos storveronika er runde kapsler med kjertelhår.

Utbredelse

Storveronika vokser på våte plasser som vannkanter, sumpskog og fuktige enger.

Arten er østlig i Norge og i nord fra Nordreisa til Sør-Varanger. I sør finnes den fra Halden og Kragerø nord til Åmot i Østerdalen, Lillehammer og Nes i Buskerud. Verdensutbredelsen er Europa og Asia.

Storveronika dyrkes en del som hageplante og forvilles av og til i lavlandet i hele landet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg