Faktaboks

Per Åke Andersson
Født
3. november 1935

Per Åke Andersson er en svensk dirigent som har vært en av de ledende kreftene ved Den Norske Opera & Ballett og har ledet flere norske uroppførelser.

Utdannelse

Andersson har organist- og musikklærereksamen fra Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Han studerte klaver og direksjon i 1954–1965 med Tor Mann, Herbert Blomstedt og Gunnar de Frumerie.

Karriere

Andersson var ansatt ved Kungliga Operan i Stockholm i 1961–1969, og her ledet han fremførelser av blant annet Wilhelm Tell, Rigoletto, Figaros bryllup, Tryllefløyten og Flaggermusen. Han ledet Kungliga Hovkapellet i gjestespill i Paris og Helsinki i 1964 og 1968.

Andersson virket som kordirigent ved Klara kirke i Stockholm i 1965–1969.

I 1969 ble Andersson ansatt som dirigent og repetitør ved Den Norske Opera og var dirigent her til 2002. Han ledet forestillinger av et bredt repergoar innenfor både opera og ballett. Hans første oppgave var balletten Romeo og Julie av Sergej Prokofjev og hans første operaer var Den solgte brud av Bedřich Smetana, Den flygende hollender av Richard Wagner og Fangen av Luigi Dallapiccola; sistnevnte en norgespremiere.

På operarepertoaret har han ellers hatt verker som spenner fra Wolfgang Amadeus Mozart, via det italienske, tyske og franske kjernerepertoaret fra 1800-tallet, til Igor Stravinskij, Benjamin Britten og Nino Rota.

Andersson ledet urpremierene i 1973 på Legenden om Svein og Maria av Hallvard Johnsen og i 1975 på Den stundesløse av Edvard Fliflet Bræin.

Han har også dirigert operaens krefter på turné og på konserter. Han utvidet orkesterets og korets konsertrepertoar med flere kirkeverker. Han gjestet Oslo-Filharmonien første gang i 1971, og har dirigert forestillinger på Operahøgskolen.

Som pianist har han blant annet opptrådt i samarbeid med sin kone, den finske sopranen Irma Urrila, som også var ansatt ved Den Norske Opera.

Andersson var i 1990–1999 i tillegg musikksjef (director musices) ved Uppsala universitet og kapellmester for universitetets orkester Kungliga Akademiska Kapellet.

Innspillinger

På plate har Per Åke Åndersson blant annet spilt inn operaen Anne Pedersdotter av Edvard Fliflet Bræin med Den Norske Operas krefter.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg