Kungliga Hovkapellet, svensk symfoniorkester, Sveriges eldste med tradisjon tilbake til 1526, husorkester i Kungliga Operan i Stockholm, har 107 fast ansatte musikere. Kungliga Hovkapellet spiller ved operaens og ballettens forestillinger, og holder dessuten konserter både i Stockholm og på turné. Sjefdirigent fra 2012 er nederlenderen Lawrence Renes.

Orkesteret er nevnt i hoffets arkiver allerede i 1526, i Gustav 1 Vasas tidlige regjeringstid, som et ensemble av blåsere og paukister. Erik 14 utvidet orkesteret med strykere fra Italia.

Gustav 2 Adolf ansatte tyskeren Andreas Düben i 1620, og han og hans etterkommere kom til å lede orkesteret helt til 1726. I 1653, i den kulturelle blomstringstiden under dronning Kristina, ble orkesteret utvidet ved sammenslåing med en fransk trupp.

Orkesteret ble ledet av komponisten Johan Helmich Roman fra 1720-årene og frem til 1745. Fra 1731 ledet Roman offentlige konserter i Riddarhuset.

Fra den tidligste tid var det også sangere i Hovkapellet. Men da Gustav 3 etablerte Kungliga Operan i 1773 ble Hovkapellet et instrumentalensemble. De om lag femti musikerne spilte heretter ved operaforestillingene i tillegg til at de fortsatte å kaste glans over anledninger ved hoffet. 

Orkesteret har siden vært Kungliga Operans faste orkester. Det har i nyere tid hatt flere betydelige sjefdirigenter, blant disse kan nevnes Nils GrevilliusSixten Ehrling, Berislav Klobucar og Leif Segerstam.

Tor Aulin var konsertmester i orkesteret 1889−1902 og Hugo Alfvén var annenfiolinist 1890−1897.  

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.