Kungliga Hovkapellet, svensk symfoniorkester, Sveriges eldste med tradisjon tilbake til 1526, husorkester i Kungliga Operan i Stockholm, har 107 fast ansatte musikere. Kungliga Hovkapellet spiller ved operaens og ballettens forestillinger, og holder dessuten konserter både i Stockholm og på turné. Sjefdirigent fra 2012 er nederlenderen Lawrence Renes.

Orkesteret er nevnt i hoffets arkiver allerede i 1526, i Gustav 1 Vasas tidlige regjeringstid, som et ensemble av blåsere og paukister. Erik 14 utvidet orkesteret med strykere fra Italia.

Gustav 2 Adolf ansatte tyskeren Andreas Düben i 1620, og han og hans etterkommere kom til å lede orkesteret helt til 1726. I 1653, i den kulturelle blomstringstiden under dronning Kristina, ble orkesteret utvidet ved sammenslåing med en fransk trupp.

Orkesteret ble ledet av komponisten Johan Helmich Roman fra 1720-årene og frem til 1745. Fra 1731 ledet Roman offentlige konserter i Riddarhuset.

Fra den tidligste tid var det også sangere i Hovkapellet. Men da Gustav 3 etablerte Kungliga Operan i 1773 ble Hovkapellet et instrumentalensemble. De om lag femti musikerne spilte heretter ved operaforestillingene i tillegg til at de fortsatte å kaste glans over anledninger ved hoffet. 

Orkesteret har siden vært Kungliga Operans faste orkester. Det har i nyere tid hatt flere betydelige sjefdirigenter, blant disse kan nevnes Nils GrevilliusSixten Ehrling, Berislav Klobucar og Leif Segerstam.

Tor Aulin var konsertmester i orkesteret 1889−1902 og Hugo Alfvén var annenfiolinist 1890−1897.  

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.