Pedro Antonio de Alarcón

Faktaboks

Pedro Antonio de Alarcón

Pedro Antonio Joaquín Melitón de Alarcón y Ariza; Pedro Antonio Alarcón y Ariza; El Zagal

Uttale
alarkˈån
Født
10. mars 1833, Guadix (Granada), Spania
Død
19. juli 1891, Madrid, Spania

Artikkelstart

Pedro Antonio de Alarcón var en spansk forfatter og politiker som tilhørte realismen. Han skrev moraliserende romaner, for eksempel El escándalo (1875; Skandalen) og La pródiga (1882; Den bedrestilte), som var svært omdiskuterte. Hans roman El niño de la bola (1880; Gutten med kula; viser til den unge Jesus) blir betraktet som hans hovedverk.

Bakgrunn

Alarcón ble født i Guadix inn i en familie som tilhørte den spanske lavadelen. Fra ung alder var han en stor idealist, men beveget seg fra et svært liberalt livssyn til å ha en en mer konservativ holdning i løpet av livet - akkurat som hovedpersonene i hans litterære verk. Han fullførte aldri sitt juridiske studium, men hadde viktige politiske verv. I en periode var han også diplomatisk utsending til Norge og Sverige.

Alarcóns sans for handling og dramatikk kommer best til sin rett i hans noveller, og noen av dem regnes blant de beste innen spansk novellekunst. Novellesamlingen El capitán Veneno (Kaptein gift) kom i 1881 og tjener som inspirasjon for Luis Marquinas film fra 1951 som bærer samme navn.

Den tresnutede hatt (El sombrero de tres picos) ble utgitt i 1874 og kom på norsk i 1917. Den samme historien er også kjent fra Manuel de Fallas ballett El corregidor y la molinera.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg