Faktaboks

Peder Jensen Nøttestad
Født
1693, Stange, Hedmark
Død
1. juli 1763, Christiania (nå Oslo)
Virke
Urmaker
Familie

Foreldre: Gårdbruker Jens Olsen Ringnes (el. Wincke) (1677–1717) og Eli Olsdatter Nøttestad (nevnt 1705).

Gift med Mette Bang Monrad (1707–57), datter av sogneprest Christian Wolfgang Monrad (1673–1738) og Susanne Jensdatter Kraft (1683–1737).

Peder Jensen Nøttestad, født 1693 i Stange i Hedmark, var en norsk urmaker.

Nøttestad var den første norske urmaker som dro til England for å lære faget. Tilbake i Christiania ble han med tiden meget anerkjent for sine ferdigheter, og han hadde i en periode enerett av kongen til å virke som urmakermester i byen. Han hadde også ansvaret for å vedlikeholde byens ur og restaurerte blant annet slottsuret på Akershus, tårnuret til Oslo hospital, uret i Overhoffretten og uret til byens domkirke.

Nøttestad tjente imidlertid lite penger på sitt virke, noe som skal ha hatt sin årsak i at han fremfor å bedrive vanlig urmakerarbeid, som det var kundegrunnlag for byen, brukte mye tid og energi på å skape ny urmakerkunst.

Det finnes i dag bevart en del ur fra Nøttestads hånd, blant annet et gulvur i Høyesterett og et taffelur med kineserierBogstad gård. Norsk folkemuseum i Oslo og Maihaugen i Lillehammer har hvert sitt Nøttestad-urverk med klokkespill, og et reiseur som Christian 6. kjøpte av Nøttestad 1740, finnes i samlingen ved Rosenborg slott i København.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Ingstad, Olav, Urmakerkunst i Norge fra midten av 1500-årene til laugstidens slutt, Gyldendal norsk forlag, 1980.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg