Pål Jackman

Faktaboks

Pål Jackman
født:
20. september 1967, Haugesund

Pål Jackman er en norsk filmregissør, manusforfatter og musiker. Hans debutfilm Detektor (2000) fikk Filmkritikerprisen og Amandakomiteens debutantpris under Amandaprisen, begge deler i 2001.

Pål Jackmans første film var kortfilmen Benny (1998), som ga ham prisen Gullstolen ved Kortfilmfestivalen i Grimstad. Jackman oppnådde en betydelig kinosuksess med sin spillefilmdebut som regissør, den humoristiske Detektor, med manus av Erlend Loe og med Mads Ousdal, Ingjerd Egeberg og Harald Eia i de mest sentrale rollene.

Han sto bak én av fem kortfilmer i 5 grøss fra Vestlandet (2007). Jackman både skrev og regisserte Jernanger (2009), med Bjørn Sundquist i hovedrollen som en grinebiter i ferd med å feste et nytt grep på tilværelsen. Filmen ble godt mottatt, og fikk blant annet publikumsprisen under Tromsø Internasjonale Filmfestival. Jackman og Petter Næss delte regiansvaret for dramaserien Lykkeland (sendt av NRK 2018), lagt til Stavanger ved starten av oljetiden. Sammen fikk de Gullruten for beste TV-dramaregi i 2019. For teater har Pål Jackman regissert Samuel Becketts Sluttspill for Rogaland Teater (2009).

Jackman var i 1990-årene gitarist, komponist og frontfigur i gruppen Wunderkammer med medlemmer fra Haugesund og Stavanger. De senere år har han opptrådt under navnet Jackman, både som soloartist og i trio med broren Morten Jackman på trommer og John Lilja på kontrabass.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg