Tromsø Internasjonale Filmfestival

Artikkelstart

Tromsø Internasjonale Filmfestival (forkortet TIFF) er en filmfestival som arrangeres over syv dager i januar hvert år i Tromsø. Festivalprogrammet består av både nasjonale og internasjonale kortfilmer, dokumentarfilmer og spillefilmer.

Faktaboks

Også kjent som

TIFF

Bakgrunn

Festivalen ble etablert i 1991, og den ble driftet av Tromsø Kino KF (i dag Aurora Kino IKS) frem til 2001. I oppstartsåret hadde festivalen litt over 5000 publikummere. I 2019 var antallet mer enn tidoblet, noe som gjør TIFF til Norges største filmfestival regnet i antall besøkende.

Profil

TIFFs profil er å være en arena for felles filmopplevelser for bransje og publikum, med fokus på kunstnerisk kvalitet. Festivalens kjerneverdier er ytringsfrihet og humanisme. Festivalen har også som uttalt mål å være et samlingssted og en visningsarena for filmbransjen i nord.

Program

I løpet av festivalens syv dager vises det film i ulike program. I hovedprogrammet konkurrerer et bestemt antall dokumentar- og spillefilmer om Auroraprisen.

Film fra Nord er festivalens største sideprogram, og her vises filmer fra Nordområdene. Per 2020 omfatter dette de nordlige delene av Norge, Sverige, Finland, Russland, Canada og Island. Filmene som deltar i programmet må være tilknyttet Barentsregionen eller andre sirkumpolare områder; enten gjennom handling og tematikk, eller fysisk ved at regissør og/eller produksjonsselskap har sitt virke der. Programmet besto av kortfilm og dokumentarfilm frem til 2019, da også spillefilmer ble inkludert.

En viktig del av festivalprogrammet er utekinoen. Her vises en rekke filmer utendørs på storskjerm på torget i Tromsø sentrum. Off Screen er festivalens seksjon for bransjeaktører, med ulike seminarer, konferanser og samtaler.

Priser

Det deles hvert år ut syv filmpriser under festivalen, deriblant hovedprisen Auroraprisen, som går til beste film i konkurranseprogrammet, Tromsøpalmen som gis til beste kortfilm i sideprogrammet Film fra Nord, Publikumsprisen og Den internasjonale kritikerprisen FIPRESCI, som deles ut av Federation Internationale de la Presse Cinématographique.

Stiftelse

Tidligere Tromsø Kino KF (nå Aurora Kino IKS) stod for driften av TIFF i årene 1991–2001, før festivalen ble skilt ut som en egen stiftelse i 2002. I tillegg til den årlige festivalen er stiftelsen Tromsø Internasjonale Filmfestival en kulturinstitusjon som gjennom hele året formidler film gjennom flere kanaler.

TIFF har som mål å ivareta og fremme film og annen kulturarv, blant annet gjennom helårsdrift av Verdensteatret, et regionalt cinematek og filmkulturhus i Tromsø. TIFF har også til hensikt å være en læringsarena innen film, levende bilder og medievitenskap for barn og unge, og arrangerer hver høst barnefilmfestivalen TIFF Junior.

Vinnere av Auroraprisen siden 2010

ÅR FILM NASJONALITET
2020 Atlantis (regi: Valentyn Vasyanovych) Ukraina
2019 Lykkelige Lazzaro (regi: Alice Rohrwacher) Italia/Sveits/Frankrike/Tyskland
2018 Western (regi: Valeska Grisebach) Tyskland/Bulgaria/Østerrike
2017 The Fits (regi: Anna Rose Homers) USA
2016 Heart Of A Dog (regi: Laurie Anderson) USA
2015 Li'l Quinquin (regi: Bruno Dumont) Frankrike
2014 The Tale Of Iya (regi: Tetsuichiro Tsuta) Japan
2013 Lore (regi: Cate Shortland) Australia/Tyskland/England
2012 Elena (regi: Andrej Zvjagintsev) Russland
2011 Poetry (regi: Chang-dong Lee) Sør-Korea
2010 The Door (regi: Anno Saul) Tyskland

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg