Petter Næss

Faktaboks

Petter Næss
Født
14. mars 1960, Bærum
Regissøren Petter Næss
/NTB.

Artikkelstart

Petter Næss er en norsk regissør som har jobbet med både teater og film. Han innledet sin karriere som produksjonsassistent i Fjernsynsteatret, og var virksom som skuespiller i 1985–1996. Fra 1996 var han instruktør og prosjektleder ved Centralteatret og Oslo Nye Teater, hvor han etablerte Caféscenen med rom for frie grupper og skuespillere med egne prosjekter.

Teateroppdrag i utvalg

Blant Petter Næss' regioppdrag for teater er Elling og Kjell Bjarne (1999) etter Ingvar Ambjørnsen, Sa mor (1999) av Hal Sirowitz, Tatt av kvinnen (2001), etter Erlend Loes roman, og Appelsinene på Fagerborg av Lars Saabye Christensen (2004), alle de nevnte ved Oslo Nye Teater. Han regisserte Edward Albees Hvem er redd for Virginia Woolf? for Riksteatret i 2010, og en musikalversjon av Henrik Ibsens En folkefiende for Torshovteatret/Nationaltheatret i 2014. Hålogaland Teater-oppsetningen Den sommeren pappa ble homo, som han regisserte i 2015, mottok i 2016 Heddaprisen i kategorien årets barne/ungdomsforestilling.

Film og TV i utvalg

Rundt årtusenskiftet etablerte Næss seg som en av de ledende norske filmregissørene, først med den uvørne komedien Absolutt blåmandag (1999) og deretter med kinosuksessen Elling (2001), etter Ambjørnsens roman. Hans første amerikanske film, Mozart and the Whale (2005), fikk god mottagelse, men ble ingen kinosuksess. Han har siden laget blant annet ungdomsfilmen Bare Bea (2004), som fikk Amandaprisen for beste barne- og ungdomsfilm samme år, Elling-filmen Elsk meg i morgen (2005) og Tatt av kvinnen (2007), etter Loes roman. Absolutt blåmandag, Elsk meg i morgen og Tatt av kvinnen ble også nominert til ulike priskategorier under Amandaprisen.

Petter Næss har dessuten mottatt priser under filmfestivaler blant annet i Stockholm, Tallinn, Chicago, San Sebastián og Rouen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker:

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg