Osho Shree Rajneesh, indisk guru med stor innflytelse i Vesten. Foreldrene hans var jainister før de ble tilhengere av sin sønns bevegelse, rajneeshismen, som kan minne om en religion, men som - i hvert fall i Norge - snarere må forstås som en terapeutisk virksomhet, basert på både religioner og vestlig filosofi og psykologi.

Osho var først filosofilærer i Jabalpur, samtidig som han reiste rundt i India og holdt foredrag, utfordret etablerte sannheter og studerte moderne psykologi og trossystemer. I slutten av 1960-årene hadde han utarbeidet sin egen meditasjonsteknikk, og i 1969 slo han seg ned i Bombay (nåv. Mumbai) med en flokk disipler (sannyas). 1974 grunnla han et ashram i Pune, hvor han daglig holdt foredrag. I 1981 flyttet Osho virksomheten til en ranch i Oregon, USA (Rajneesh Puram), samtidig som han bestemte seg for kun å kommunisere gjennom taushet. I 1985 ble det avdekket flere ulovligheter ved senteret, og i rettssakene som fulgte ble ledelsen bl.a. anklaget for mordforsøk, brannstiftelse, sabotasje og ulovlig avlytting. Osho ble fengslet og utvist fra USA, og han returnerte til Pune, der bevegelsens senter fremdeles ligger. I 1986 endret bevegelsen karakter, i det det religiøse preget ble svekket og det terapeutiske styrket. Bl.a. sluttet tilhengerne å gå med indiske klær og bære Oshos portrett i en mala (bønnekjede).

Osho var en oratorisk begavelse, og ved å forkynne selvmotsigelse som vei til indre opplysning, vakte han stor interesse blant vestlige akademikere så vel som i deler av ungdomskulturen. Inspirasjon kan spores fra bl.a. tantrismezen-buddhisme, Gurdjieff og gestaltterapi. 'Osho-meditasjon' omfatter flere teknikker basert på både østlig og vestlig tradisjon, kombinert på en måte som skiller seg fra andre nyreligiøse konsepter (se østlig innflytelse). Blant særtrekkene kan nevnes en oppmerksomhet mot vestlige menneskers rastløshet og uro, som bearbeides ved hjelp av egne teknikker for å komme i posisjon til å nyttiggjøre seg østlige meditasjonsformer som forutsetter ro og stillhet. Innadvendt terapeutisk arbeid veksler altså med utadvendt.

Målet med Osho-meditasjon og andre aktiviteter i Osho-sentrene rundt i verden, er å utvikle menneskets potensial, altså en form for selvutvikling i tråd med et menneskesyn basert på en syntese av indiske og andre religioner, samt moderne psykologi.

The Osho Experience (offisielt nettsted)

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.