gestaltterapi

Gestaltterapi er en psykologisk behandlingsform påvirket av gestaltpsykologisk forståelse. Behandlingsformen vektlegger en her-og-nå-forståelse av hva man føler og gjør, som utgangspunkt for å bli klar over hvordan man er og fungerer som person. Gjennom denne forståelsen av seg selv i situasjonen arbeider personen seg gjennom uløste konflikter og oppdager sider ved seg selv som han ikke har hatt kontakt med.

Faktaboks

uttale:
gestˈaltterapˈi
etymologi:
av gestalt

Behandlingen foregår i gruppe, men behandleren (terapeuten) arbeider bare med én person av gangen («the hot chair»). Behandleren vil stimulere personen til gjennom ord å leve ut fantasier, drømmer eller motsetninger i en konflikt. Dermed økes personens bevissthet om seg selv, sine konflikter og ressurser.

Gestaltterapi vektlegger på samme måte som psykoanalysen betydningen av å løse intrapsykiske konflikter, men unngår i større grad analyse av motstand og overføring som en sentral kilde til forståelse ved at personene i gruppen selv kan velge tidspunkt for når de vil være i behandlerens fokus.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg