Gestaltterapi er en psykologisk behandlingsform påvirket av gestaltpsykologisk forståelse. Behandlingsformen vektlegger en her-og-nå-forståelse av hva man føler og gjør, som utgangspunkt for å bli klar over hvordan man er og fungerer som person. Gjennom denne forståelsen av seg selv i situasjonen arbeider personen seg gjennom uløste konflikter og oppdager sider ved seg selv som han ikke har hatt kontakt med.

Behandlingen foregår i gruppe, men behandleren (terapeuten) arbeider bare med én person av gangen («the hot chair»). Behandleren vil stimulere personen til gjennom ord å leve ut fantasier, drømmer eller motsetninger i en konflikt. Dermed økes personens bevissthet om seg selv, sine konflikter og ressurser.

Gestaltterapi vektlegger på samme måte som psykoanalysen betydningen av å løse intrapsykiske konflikter, men unngår i større grad analyse av motstand og overføring som en sentral kilde til forståelse ved at personene i gruppen selv kan velge tidspunkt for når de vil være i behandlerens fokus.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.