Militærtjeneste er frivillig i Oman. De samlede styrketall for Omans væpnede styrker er 42 600 aktivt personell. I tillegg kommer 4400 halvmilitære styrker. Oman har forsvarspolitiske bånd med USA og Storbritannia, og den britiske marinen har en logistikkbase i Duqm.

Hæren

Hæren har en styrke på 25 000 aktivt personell. Materiell omfatter 117 stridsvogner (79 M60 og 38 Challenger 2), 37 lette stridsvogner av typen Scorpion, 72 stormpanservogner, åtte panserjagere, 24 selvdrevet artilleri og 262 pansrede personellkjøretøy. I tillegg har hæren tungt artilleri, selvforsvarsluftvernmissiler og luftvernartilleri.

Flyvåpenet

Flyvåpenet har en styrke på 5000 aktivt personell. Materiell omfatter 35 kampfly (23 F-16C/D og tolv Typhoon), fire martime patruljefly, tolv transportfly, 43 treningsfly, hvorav 23 Hawk som også kan brukes som lette kampfly og tolv PC-9 som også kan brukes som lette angrepsfly, og omkring 41 helikoptre. I tillegg har flyvåpenet lavforsvarsluftvernmissiler (NASAMS).

Marinen

Marinen har en styrke på 4200 aktivt personell. Flåten omfatter tre fregatter, to korvetter, ni patruljefartøy, fem landgangsfartøy, og åtte logistikk- og hjelpefartøy.

Den kongelige husholdningen

Den kongelige husholdningen har en styrke på 6400 personell, hvorav 5000 aktivt personell i den kongelige gardens brigade, 250 personell i den kongelige ving og 150 personell i den kongelige yacht-skvadron. Den kongelige gardens brigades materiell omfatter 14 stormpanservogner, omkring 50 pansrede personellkjøretøy, middelstungt artilleri, selvforsvarsluftvernmissiler og luftvernartilleri. Den kongelige ving omfatter syv privatfly og seks helikoptre.

Halvmilitære styrker

Halvmilitære styrker omfatter 4000 personell i et stammebasert heimevern og en politi- og kystvaktstyrke på 400 personell, 32 patruljefartøy og ni helikoptre.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • The International Institute of Strategic Studies (IISS) (2023). The Military Balance 2023

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg