Ole Jacob Broch var en norsk vitenskapsmann og politiker.

Broch var født i Fredrikstad. Etter examen artium i 1835 studerte han hovedsakelig matematikk, i 1840–1842 i Paris, Berlin og Königsberg. Etter hjemkomsten opprettet han, sammen med Hartvig Nissen, den senere Nissens skole i 1843. Han fratrådte som bestyrer i 1847, og ble i 1848 lektor i ren matematikk ved Universitetet i Oslo, fra 1858 professor. Han fremmet ved sin undervisning og som eksaminator ved examen artium det matematiske studium i middelskolen og gymnaset. I 1847 tok han doktorgraden på en avhandling om lysets forplantning i enaksige krystaller.

Foruten flere matematiske og fysiske avhandlinger utgav han en rekke lærebøker i elementær og høyere matematikk og mekanikk. Brochs vitenskapelige arbeider vitner om skarpsindighet og usedvanlig energi, men ved siden av disse egenskaper hadde han praktisk skjønn, vidsyn og evne til å omgås mennesker. Dette gjorde ham fortrinnlig skikket for offentlige verv, som medlem av kommisjoner og direksjoner.

Sjelden har noen hatt så mange offentlige og halvoffentlige verv som Broch. Han var jernbanedirektør, administrerende direktør i Den norske Creditbank, bankadministrator, medlem av kongelige kommisjoner for telegrafanlegg, skattevesen og mål og vekt. Han var stortingsmann fra Oslo i perioden 1862–1869 og statsråd (sjef for Marinedepartementet) fra 1869 til 1872, da han gikk av, fordi han var uenig med sine kolleger i spørsmålet om statsråders adgang til Stortinget.

På norsk og fransk utgav han sin fortrinnlige statistiske årbok for Norge i 1867–1871. I 1879 ble han bestyrer for det internasjonale byrå for mål og vekt i Sèvres, med den oppgave å grunnlegge et internasjonalt vitenskapelig mål- og vektsystem. Dette vidløftige arbeid opptok resten av hans liv; ved hans død gjenstod bare et par måneders arbeid før det hadde kunnet avsluttes. Arbeidet ble bare én gang avbrutt, da han i 1884 etter april-ministeriets fall ble kalt hjem av kongen for å danne ny regjering. Da hans forsøk på det måtte oppgis etter et par ukers forgjeves anstrengelser, vendte han tilbake til Paris.

    • Seip, Jens Arup: Et regime foran undergangen, 1945
    • Seip, Jens Arup: Ole Jacob Broch og hans samtid, 1971
    • Slagstad, Rune: De nasjonale strateger, 1998, isbn 82-530-2024-4, Finn boken

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.