Faktaboks

Ole Einar Bjørndalen
Født
27. januar 1974, Modum
Ole Einar Bjørndalen, 2019
Ole Einar Bjørndalen fotografert under sesongstarten for skiskytterne på Sjusjøen vinteren 2019. Han bærer et kinesisk flagg på jakka, siden han sammen med sin kone Darja Domratsjeva har blitt engasjert som trener for det kinesiske skiskytterlandslaget fram mot OL i Beijing i 2022.
Av /NTB Scanpix.
Ole Einar Bjørndalen

Ole Einar Bjørndalen med gullmedaljene fra sprint og fellesstart i verdensmesterskapet i Russland 2003. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Ole Einar Bjørndalen er en norsk skiskytter og trener. Han var aktiv i den internasjonale verdenstoppen i mer enn to tiår, og regnes som den fremste skiskytteren i verden noen sinne. Bjørndalen er også en av Norges største idrettsprofiler gjennom tidene. Han deltok i seks olympiske leker og tok 13 olympiske medaljer, hvorav 8 var gull. Han tok 45 VM-medaljer, 95 verdenscupseiere – én av dem i langrenn – og vant verdenscupen i skiskyting sammenlagt seks ganger.

Ingen norsk utøver har deltatt i flere vinter-OL enn Bjørndalen, og bare Marit Bjørgen har tatt flere medaljer i vinter-OL.

Bjørndalen la opp som skiskytter i 2018. Høsten 2019 ble Bjørndalen og hans ektefelle, den tidligere hviterussiske skiskytterprofilen Darja Domratsjeva, engasjert som trenere for det kinesiske skiskytterlandslaget fram mot OL i Beijing i 2022.

Klubber: Simostranda IL, Modum (skiskyting) og Byåsen IL, Trondheim (langrenn).

Karriere

Bakgrunn og gjennombrudd

Ole Einar Bjørndalen vokste opp på Simostranda i Modum. Oppvekstmiljøet var preget av en sterk interesse for skiskyting og langrenn. Ole Einars eldre bror Dag ble også skiskytter på internasjonalt topplan. I tillegg hadde miljøet viktige ressurspersoner som inspirerte og stimulerte brødrenes treningsiver og interesse for skiskyting.

I utgangspunktet satset ikke Bjørndalen på skiskyting; han hadde langrenn som hovedidrett fram til junioralderen. Da han, til tross for tre NM-seire i 1991, ikke ble tatt ut til junior-VM i langrenn fordi forbundet mente han var for ung, valgte han å i stedet satse fullt på skiskyting. Her markerte han seg raskt, og tok medaljer i junior-VM i skiskyting både i 1992 og 1993.

I 1993 debuterte Bjørndalen i verdenscupen, og han deltok i OL på Lillehammer i 1994.

OL-konge og superstjerne

Norges stafettlag i skiskyting, Salt Lake City 2002

Under OL i Salt Lake City i 2002 tok Ole Einar Bjørndalen alle de tre individuelle gullmedaljene i skiskyting for menn (10 km sprint, jaktstart og 20 km), i tillegg til at Norge vant stafetten. Bildet viser Norges stafettlag. Fra venstre til høyre: Frode Andresen, Halvard Hanevold, Ole Einar Bjørndalen (med alle de fire medaljene rundt halsen), og Egil Gjelland.

Av /AP Photo/NTB Scanpix.

Midt på 1990-tallet var norsk skiskyting på elitenivå inne i en svak periode. De norske skiskytternes innsats i OL på Lillehammer var en god illustrasjon av tilstanden på det tidspunktet Bjørndalen debuterte i verdenseliten. Under dette mesterskapet tok de norske skiskytterne ingen medaljer. Mot slutten av tiåret kom Norge tilbake som en dominerende nasjon innenfor sporten, og Bjørndalen ble den fremste representanten for den nye vinnergenerasjonen i norsk skiskyting.

Ole Einar Bjørndalen tok sin første verdenscupseier da han vant normaldistansen i Anterselva i januar 1996. Den første VM-medaljen tok han i Oserblie i 1997 da han kom på tredjeplass på jaktstart. Han begynte altså ikke i den ypperste senioreliten, og det var først da han var midt i 20-åra at han etablerte seg som en av sportens dominerende utøvere. Men når han først hadde kommet seg inn i verdenseliten, holdt Bjørndalen seg der sammenhengende i to tiår.

Fra 1998 og fram mot 2010 dominerte Ole Einar Bjørndalen skiskyttersporten. Sportens posisjon som en vinteridrett med bred publikumsappell gjorde Bjørndalen til en profil som ble kjent langt utenfor sin egen idrett, og han ble spesielt godt kjent i Tyskland.

I denne perioden vant han den sammenlagte verdenscupen i skiskyting seks ganger, og ble medaljegrossist i VM og OL.

Bjørndalen tok sitt første OL-gull på 10 km sprint i Nagano i 1998. For ham var denne medaljen spesiell, ikke bare fordi den var den første, men også fordi han måtte vinne den «2 ganger». Bjørndalen ledet løpet, men rennet ble stoppet på grunn av snøvær, og de måtte gå om igjen dagen etter.

OL i Salt Lake City i 2002 ble Bjørndalens beste prestasjon, her vant han fire gullmedaljer. Han vant alle de tre individuelle øvelsene i skiskyting for menn (10 km sprint, jaktstart og 20 km), i tillegg til at Norge vant stafetten. Bjørndalen tok medaljer også i de tre påfølgende OL, noe som gjør ham til en av de få som har tatt medaljer i fem OL på rad.

Ole Einar Bjørndalen tok sine første individuelle VM-gull under VM i Khanty-Mansijsk i 2003. Der ble det gull både på sprinten og i fellesstart. Til tross for alle sine framganger var han altså 29 år før han tok sine første individuelle VM-gull.

Langrennsløper i verdensklasse

Ole Einar Bjørndalen hevdet seg også på internasjonalt topplan i langrenn. Han debuterte i verdenscupen i 1998, og i november 2006 vant han 15 km verdenscup i Gällivare. Denne seieren var historisk. Bjørndalen ble den første skiskytteren som vant et verdenscuprenn i langrenn. I tillegg hadde han også flere sterke verdenscupplasseringer.

I OL-sesongen 2001–2002 ble Bjørndalen nummer to på 10 km i Kuopio 25. november, og 19. desember tok han andreplassen på 30 km fellesstart i Ramsau. Bjørndalen gikk også flere verdenscupstafetter for Norge. De sterke verdenscupresultatene før jul 2001 bidro til at Ole Einar Bjørndalen i tillegg til skiskyting også ble tatt ut til å konkurrere i langrenn under OL.

Denne deltakelsen kunne også ha ledet til enda en historisk bragd. Bjørndalen ble nummer fire på 30 km fellesstart i Salt Lake City, og han var bare noen få meter fra bronsemedaljen, som han tapte i spurtoppgjør mot lagkameraten Kristen Skjeldal. Skjeldal ble så i sin tur foretrukket til å gå tredjeetappen på det norske laget som tok OL-gull. I ettertid har Ole Einar Bjørndalen uttrykt både at han fortsatt er uenig i avgjørelsen, og han er bitter fordi han ikke fikk sjansen til å konkurrere for å vinne sitt femte gull i ett og samme OL.

Bjørndalen gikk også 15 km langrenn under VM i Sapporo i 2007, men der var han en av mange som fikk løpet spolert av kraftig snøvær.

Comeback 2014–2018

Ole Einar Bjørndalen, 2018

Ole Einar Bjørndalen under et verdenscuprenn i Oberhof i 2018. Dette var Bjørndalens siste sesong som aktiv løper. Bildet er tatt 6. januar, noen dager før han fylte 44 år.

Av /Wikimedia Commons.
Lisens: CC BY SA 3.0

Ole Einar Bjørndalens siste individuelle OL-gull var en idrettshistorisk bragd. Etter et par vanskelige år satset han for fullt på comeback til OL i Sotsji i 2014. Gjennom hele karrieren var han alltid ekstremt systematisk og målbevisst, og villig til å gjøre det lille ekstra for å bli best. Bjørndalen gikk sine egne veier, og han var en sterk tilhenger av høydetrening. Foran OL i Sotsji skaffet han seg derfor egen bobil, slik at alt kunne optimaliseres rundt trening og konkurranse. Og satsingen lyktes. Bjørndalen kom tilbake og tok OL-gull på sprinten i Sotsji. I tillegg var han på gullaget i den nye OL-øvelsen blandet stafett. Han gikk også på laget som opprinnelig ble nummer fire på herrestafetten. I 2020 falt den endelige dopingdommen mot en av utøverne på det russiske vinnerlaget i stafetten. Norge kan derfor komme til å rykke opp til bronseplassen, men per februar 2021 har IOC ikke foretatt noen offisiell endring av resultatlisten.

Ole Einar Bjørndalen var da 40 år, og ble spøkefullt betegnet som «den gamle mannen i skiskyting». Men han fortsatte å hevde seg. Bjørndalen tok gull også i VM i Holmenkollen i 2016.

Bjørndalen tok sin siste verdenscup-seier i 2015, og han tok sin siste VM-medalje i 2017. I 2018 fikk Bjørndalen noen tilfeller av hjerteflimmer, og etter råd fra familie og helsepersonell avsluttet han karrieren våren 2018.

Meritter

Olympiske leker

Bjørndalen har vunnet 13 OL-medaljer, derav 8 gull (5 individuelt), 4 sølv og 1 bronse.

Medalje Mesterskap Øvelse
Gull Nagano 1998 10 km sprint
Sølv Nagano 1998 Stafett
Gull Salt Lake City 2002 10 km sprint
Gull Salt Lake City 2002 20 km
Gull Salt Lake City 2002 Jaktstart
Gull Salt Lake City 2002 Stafett
Sølv Torino 2006 20 km
Sølv Torino 2006 Jaktstart
Bronse Torino 2006 Fellesstart
Sølv Vancouver 2010 20 km
Gull Vancouver 2010 Stafett
Gull Sotsji 2014 10 km sprint
Gull Sotsji 2014 Blandet stafett

Bjørndalen var også OL-deltaker på Lillehammer i 1994. Han kvalifiserte seg ikke til OL i Pyeongchang i 2018.

Verdensmesterskap

Skiskyting

Ole Einar Bjørndalen i stående skyting under VM i Hochfilzen, Østerrike i 2005. Dette året tok han gull i sprint, jaktstart, fellesstart og stafett. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Bjørndalen har vunnet 45 VM-medaljer, derav 20 gull (11 individuelt). Han tok 4 gull i VM i Hochfilzen i Østerrike 2005 og VM i Pyeongchang i Sør-Korea 2009. I VM i Oslo i 2016 tok han også 4 medaljer, 42 år gammel.

 • Junior-VM 1993: gull på 5 km, 10 km og lagkonkurranse
 • VM 1997: bronse i jaktstart, sølv i stafett
 • VM 1998: sølv i jaktstart, gull i lag
 • VM 1999: bronse i fellesstart og stafett
 • VM 2000 bronse i fellesstart, sølv i stafett
 • VM 2001: bronse i stafett, sølv i fellesstart
 • VM 2003: gull i sprint og fellesstart
 • VM 2004: bronse i sprint, jaktstart og på 20 km, sølv i stafett
 • VM 2005: gull i sprint, jaktstart, fellesstart og stafett
 • VM 2007: sølv i stafett, gull i sprint og jaktstart
 • VM 2008: bronse i sprint, sølv i fellesstart, stafett og på 20 km, gull i jaktstart
 • VM 2009: gull i 20 km, sprint, jaktstart og stafett
 • VM 2006 sølv i mixed stafett
 • VM 2010: sølv i mixed stafett
 • VM 2011: gull i stafett og mixed stafett
 • VM 2012: gull i stafett og mixed stafett
 • VM 2013: gull i stafett
 • VM 2015: sølv i stafett
 • VM 2016: bronse i fellesstart, sølv i sprint og jaktstart, gull i stafett
 • VM 2017: bronse i jaktstart

Verdenscupen

Bjørndalen debuterte i verdenscupen i mars 1993 og vant første gang i Anterselva i januar 1996 (20 km). Han har 94 seirer i verdenscuprenn (95 inkludert langrenn) og har med det slått Ingemar Stenmarks legendariske rekke med 86 seirer i den alpine verdenscupen. I sesongen 2004/2005 vant han 12 renn.

Bjørndalen var blant de tre beste sammenlagt i verdenscupen i skiskyting 13 sesonger på rad i perioden 1997–2009.

Han har vunnet sammenlagt 6 ganger (sesongene 1997/1998, 2002/2003, 2004/2005, 2005/2006, 2007/2008, 2008/2009). Det er bare Bjørndalen, Martin Fourcade og Magdalena Forsberg som har klart å vinne seks sammenlagtseire i verdenscupen.

Han har tatt andreplass 6 ganger (sesongene 1996/1997, 1998/1999, 1999/2000, 2000/2001, 2003/2004, 2006/2007)

Han har tatt tredjeplass én gang (sesongen 2001/2002).

Norgesmesterskap

Bjørndalen har fra 1995 vunnet i alt 20 individuelle norgesmesterskap (NM) på 20 km (4), sprint (6), jaktstart (6) og fellesstart (4). Han har også vunnet 8 NM i stafett og 2 NM i lagkonkurranse, samt 14 NM i sommerskiskyting.

Langrenn

Bjørndalen har også vært fremragende i langrenn. Under OL i Salt Lake City i 2002, der han vant alle øvelser i skiskyting, konkurrerte han også i langrenn og ble nr. 5 på 30 km fristil.

Han var VM-deltaker på 15 km fristil i 2005 (nr. 11) og i 2007 (nr. 13). I november 2006 vant han som første skiskytter et verdenscuprenn i langrenn (15 km fristil i Gällivare), og han har også to annenplasser i verdenscuprenn.

Hedersbevisninger

Bjørndalen ble tildelt Aftenpostens gullmedalje i 1998, Egebergs ærespris og Fearnleys olympiske ærespris i 2002, Sportsjournalistenes statuett i 2002 og 2014 og Holmenkollmedaljen i 2011.

På Idrettsgallaen har han blitt tildelt i alt åtte priser.

En statue av Bjørndalen (utført av Kirsten Kokkin) ble avduket i Modum i 2008.

Bjørndalen ble under OL i 2014 valgt inn som medlem i IOC (utøverkomiteen) for åtte år, men trakk seg fra vervet i april 2016.

Familie

Ole Einar Bjørndalen har fra 2016 vært gift med den hviterussiske skiskytteren Darja Domratsjeva. Han var fra 2006 til 2012 gift med den italienske skiskytteren Nathalie Santer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg