Faktaboks

O. Mustad & Søn AS
Offisielt navn
O MUSTAD & SØN AS
Organisasjonstype
Aksjeselskap
Forretningsadresse
Gjøvik
Daglig leder
Kenni Riise
Styreleder
Ulf Bjerknes
Produktinformasjon
Produktblad til O. Mustads Kamin Nr. 5 fra midten av 1900-tallet.
Produktinformasjon

Mustad & Søn er et norsk industriselskap med historie tilbake til 1832. Mustad & Søn er verdens største produsent av fiskekroker med eksport til over 160 land, og merkenavnet Mustad er et av verdens mest kjente innen sportsfiske. Selskapet lager også maskinelt utstyr for industrielt linefiske og annet fiskeutstyr.

Selskapet har fabrikker i Norge (Gjøvik), Portugal, Singapore, Malaysia, Filippinene og Kina, samt salgsavdelinger i Brasil, USA og Sør-Afrika. Mustad Autoline på Gjøvik hadde en omsetning 131 millioner kroner og 46 ansatte (2017).

Historikk

Mustad har sine røtter i Brusveen Spiger- og Staaltraadfabrik, som ble etablert i 1832 av Hans Schikkelstad ved Hunnselva i Vardal utenfor Gjøvik. Fabrikken ble i 1843 overtatt av svigersønnen Ole H. Mustad under navnet O. Mustad og utvidet med flere virksomheter (egen spikerfabrikk, jernstøperi, sagbruk med mer). Hans sønn Hans Mustad ble medeier i 1874, og bedriften fikk sitt nåværende navn. Under Hans Mustads ledelse vokste bedriften raskt. Han flyttet mye av produksjonen til Lilleaker ved Oslo, samtidig som fiskekrokproduksjonen ble startet i Gjøvik i 1877.

Spikerproduksjonen og støperivirksomheten (ovner, komfyrer med mer) ble flyttet fra Gjøvik til Lilleaker, hvor det også ble startet produksjon av hesteskosøm i 1881. Dette var et av Mustads viktigste produkter til 1930-årene, og i 1884 ble Brekke Bruk på Kjelsås også kjøpt for drive slik produksjon. I 1890 ble den første fabrikken i utlandet grunnlagt (Rouen i Frankrike), senere kom det fabrikker i mange land. I 1889 begynte Mustad også produksjon av margarin på Lilleaker.

I 1905 ble de fem sønnene til Hans Mustad medeiere i selskapet, som ved hans død i 1918 var Norges største industriselskap med over 2000 ansatte bare her i landet. Under sønnenes ledelse ble selskapet utviklet i flere retninger, blant annet kom nye metallvareprodukter som binders, glidelåser, tegnestifter, fiskefluer, isbor og elektriske destruksjonsovner i Gjøvik, mens det i Oslo var næringsmiddelproduksjon (margarin, kaffe med mer) og produksjon av skruer, spiker og liknende.

I 1970 ble Mustad gjort om til et aksjeselskap og deretter organisert som et konsern. Fra 1986 omfattet morselskapet (Mustad A/S) datterselskapene O. Mustad & Søn i Gjøvik (særlig fiskekroker), Mustad Industrier i Oslo (næringsmidler og jernvarer) og Mustad Eiendomsutvikling i Oslo. I 1997 ble datterselskapene utskilt som tre selvstendige selskaper eid av hver sine familiegrener.

Produksjonen på Lilleaker er nå avsluttet, blant annet ble et kjøpesenter åpnet i den gamle jernvarefabrikken i 1989, og margarinvirksomheten, hvor Mustad også hadde en stor eierandel i Forma (senere Mills), ble endelig avsluttet i 1996. Mustad Industrier er nå et investeringsselskap, mens Mustad Eiendom blant annet har stått for videre utbygging på Lilleaker/Lysaker. O. Mustad & Søn driver fortsatt fiskekrokproduksjon i Gjøvik, selv om virksomheten er sterkt trappet ned fra storhetstiden og for en stor del flyttet til lavkostland. I 2011 ble Mustad solgt til det norske investeringsselskapet NLI Utvikling, nå ARD Group AS.

Fortsatt eier Mustad-familien Mustad Autoline på Gjøvik, som blant annet driver med produksjon av teknologi til linefiskeflåten.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Paulsberg, Terje (2007). Fiskekrok for hele verden. Alfa Forlag

Faktaboks

O. Mustad & Søn AS
Sektorkode
2100 Private aksjeselskaper mv.
Næringskode(r)
32.300 Produksjon av sportsartikler

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg