Faktaboks

Norsk Marinteknisk Forskningsinstitutt A/S
Marintek
Skipsmodelltanken
Skipsmodelltanken på Tyholt har hatt en sentral rolle i det maritime forskningsmiljøet i Trondheim siden den ble åpnet i 1939. Den er fortsatt i bruk.

Norsk Marinteknisk Forskningsinstitutt AS (Marintek) var et forskningsinstitutt i Trondheim som drev forskning og utviklingsarbeid på sentrale felt innen marin virksomhet, og var eid av forskningsstiftelsen SINTEF. I 2017 ble Marintek slått sammen med avdeling for Miljøteknologi i SINTEF og SINTEF Fiskeri, til det nye SINTEF Ocean.

Historikk

Marintek het fra 1972 til 1984 Norges Skipsforskningsinstitutt (NSFI), som ble etablert etter en sammenslåing av Skipsmodelltanken/NTH som ble åpnet i 1939 og Skipsteknisk Forskningsinstitutt, etablert i 1951. Marintek var et selskap i SINTEF-gruppen, med hovedkontor på Marinteknisk Senter i Trondheim og med avdelinger for maskineri, driftsteknikk, fartøy, offshorekonstruksjoner og fiskeri og havbruk. NSFI hadde også en større enhet i Oslo med avdelinger for rederi (marked, havner, logistikk), rederidrift, utdanning, og skipsverft. Det var også en avdeling i Sandefjord som arbeidet med korrosjon.

SINTEF hadde aksjemajoriteten i Marintek, og har fremdeles majoriteten i SINTEF Ocean, der de øvrige eiere er Norges Rederiforbund, DNV, Norsk Industri, Sjøfartsdirektoratet, Norges fiskarlag og NHO Sjøfart.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg