Norges Fiskarlag

Norges Fiskarlag

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Norges Fiskarlag ble stiftet 1926 og er en organisasjon for fiskernes faglige, økonomiske, sosiale og kulturelle interesser. Administrasjonen til Norges Fiskarlag holder til i Trondheim. Foreningen var initiativtaker til dannelsen av fiskernes salgsorganisasjoner.

Fiskarlaget har 4400 medlemmer og 110 lokallag (2020). Organisasjonen består for øvrig av sju regionslag og de to gruppeorganisasjonene Fiskebåt og Sør-Norges Notfiskarlag.

Norges Fiskarlag har spilt en sentral rolle i forbindelse med myndighetenes utforming av reguleringene av fisket og forvaltningen av fiskeressursene. Laget førte tidligere årlige forhandlinger med staten om offentlige overføringer til fiskeriene i medhold av hovedavtalen av 1964. Denne støtten ble gradvis avviklet utover på 1990-tallet.

Norges Fiskarlag var fram til 1990 den eneste landsomfattende organisasjonen for fiskere i Norge. I 1990 brøt en gruppe kystfiskere ut fra Fiskarlaget og etablerte den selvstendige organisasjonen Norges Kystfiskarlag.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Hallenstvedt, Abraham & Bjørn Dynna: Fra skårunge til høvedsmann : med Norges fiskarlag gjennom 50 år, Norges Fiskarlag 1976. Finn boken
  • Christensen, Pål & Abraham Halenstvedt: I kamp om havets verdier. Norges Fiskarlags historie. 2005. Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg