«Postgården» på Maihaugen
Godt skiltet og klar til å ta imot besøkende, som her ankommer i Postmuseets egen Harley Davidson 32/VS.
«Postgården» på Maihaugen
Av /Norges Postmuseum.
Postmuseets Fiat Ter Lorry T-511 fra 1914 er landets eldste registrerte lastebil.
/Norges Postmuseum.
Fra utstillingen i Dronningensgate i Oslo
Hesten var viktig i postbefordringen de første 250 årene og hadde en naturlig plass i Postmuseet.
Fra utstillingen i Dronningensgate i Oslo
Av /Norges Postmuseum.

Norges postmuseum er et museum som belyser postverkenes utvikling gjennom tidene. Museet ble etablert i 1947 i Oslo, men ble sommeren 2003 flyttet til Maihaugen på Lillehammer. Museet dokumenterer postens lange historie som viktig aktør i norsk samfunns- og næringsliv.

Museet har:

  • Posthistorisk utstilling i byavdelingen på Maihaugen
  • Egen garasje med utstilling av posthistoriske kjøretøy
  • Gjenstander, fotoarkiv og uniformsamling (også søkbart i DigitaltMuseum)
  • Bibliotek – spesielt for posthistorie og filateli
  • Poststedsdatabase, søkbar på nett under KulturNav

I tillegg til postale bruksgjenstander, modeller, fotografier og bibliotek, har museet også en del gamle kjøretøyklenodier. Museet hadde tidligere en permanent utstilling med frimerker. Postmuseet har eget motivdatostempel, og har åpent for besøkende i sommerhalvåret. Utenom sesongene er museet åpent på forespørsel.

Historikk

Et historisk museum «bygges ikke på en dag». Fra ide og intensjon, skal gjenstander med videre, samles inn og monteres før offisiell åpning med tilgang til publikum. I sirkulære fra 1885 ble poststedene oppfordret til å sende inn inventar som ikke lenger var i bruk, i 1901 hadde Postverket en stand på en kulturhistorisk utstilling på Bygdøy Folkemuseum, og i 1903 skriver en Bergensavis at i Kristiania finnes så godt som et postmuseum.

Arbeidet med innsamling av gjenstander og dokumenter fortsatte de neste 10-årene. Da tegningene til Kristiania nye posthus ble presentert i 1914, kunne man lese at det var satt av plass til eget postmuseum i fjerde etasje, men det var først da departementet i 1935 ga klarsignal til opprettelse av et norsk postmuseum at planene tok form.

Innsamling og montering

Fra utstillingen i Tollbugata.
Ny utstilling, men hesten har fått sin fortjente plass.
Fra utstillingen i Tollbugata.
Av /Norges Postmuseum.
Vanlig budstikke med hulrom.

Postmuseet på Maihaugen har landets største samling av budstikker. Strengt tolket er ikke disse en del av posthistorien siden de aldri har vært anvendt i postens tjeneste. Derimot var de i bruk ved offentlig meldingstjeneste lenge før det organiserte postverket ble etablert (1647).

Vanlig budstikke med hulrom.
Av /Norges Postmuseum.

Oppdraget med å etablere postmuseet ble gitt postinspektør Eilert Tommelstad (1901-1983). Med stor entusiasme og dyktighet arbeidet han de kommende 10–12 årene med å klargjøre for en permanent utstilling.

I sin iver henvendte han seg også til landets lensmannskontorer og ba om at gamle budstikker måtte sendes inn. Etter at en lensmann reagerte med skepsis, satte justisdepartementet en stopper for Tommelstads initiativ, men de rundt 100 originale og svært ulike budstikkene ble ikke levert tilbake.

På sine inspeksjonsreiser til postkontorene rundt i landet fikk han plukket ut gjenstander som ble sendt inn. I tillegg fikk han bygd en rekke modeller og skaffet tilveie andre bruksgjenstander som skulle illustrere posthistorien. Parallelt arbeidet filatelisten Birger Engesgaard (1883-1980) med å systematisere og montere Postens store frimerkesamling. Både Tommelstad og Engesgaard fikk Kongens fortjenestemedalje i gull for sin innsats.

Høytidelig åpning

Norges postmuseum ble høytidelig åpnet 15. april 1947. Tidspunktet var ikke tilfeldig valgt, for denne dagen kunne det norske postverkets 300-års jubileum markeres. I Oslo postgårds syvende etasje var det publikumsutstilling på 4000 kvadratmeter. I snitt hadde museet rundt 3000 besøkende årlig, og Israels statsminister Ben Gurion er vel den mest kjente personen i gjesteboka fra den tid.

Museet på flyttefot

11 år senere – 9. juni 1958 – ble postmuseet gjenåpnet i fjerde etasje, i nye lokaler innredet rett over den store publikumshallen, se bildeglimt under. Museet fikk flere utstillingsgjenstander, fikk søndagsåpent, og med lettere tilgjengelighet ble publikumstallet fordoblet.

Etter 31 år i fjerde etasje var det tid for ny flytting av postmuseet, denne gang til gateplan med inngang på hjørnet av Tollbugata/Kirkegata. Her ble det laget nye utstillinger, og her ble det også plass til større kjøretøy.

I 2003 ble det igjen flytting. Denne gangen til Maihaugen på Lillehammer.

Et tilbakeblikk.

Glimt fra utstillingen i 4. etasje i Hovedpostkontoret hvor Postmuseet holdt til fra 1958 til 1989. Som trenden var den gang var det viktig å vise mangfold av både budstikker, våpen og postskilt.

Et tilbakeblikk.
Av /Norges Postmuseum.

Postmuseer i andre land

De fleste land har postmuseer, og de første kom i andre halvdel av 1800-tallet. Verdens første postmuseum skal ha blitt grunnlagt 1872 i Berlin av byens tidligere generalpostmester Heinrich von Stephan (1831-1897). Sverige fikk sitt postmuseum i Stockholm i 1906, Danmark og København i 1913.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg