Avishode Nordland
Avishode Nordland
Norsk presses historie.
Forside av Nordland (avis)

Forside av Nordland 16. september 1895, året etter avisen kom ut for første gang.

Forside av Nordland (avis)
Nasjonalbilioteket .

Nordland var en avis som ble utgitt fra 1894 til 1943.

Historie

Bertrand Gundersen var første redaktør i Nordland.

Bertrand Gundersen var født i Drammen i 1864, og ble skolebestyrer i Bodø i 1892. Nordland startet som en radikal Venstre-avis under hans ledelse, og endte sine dager på ytterste høyre fløy. Begynnelsen på slutten ble innledet ved Alfred Styveruds inntreden som redaktør i 1932. Han hadde vært redaktør i Drammens Blad før han kom til Bodø. Styverud ble arrestert 9. mai 1945 og satt i varetekt til saken kom opp i lagmannsretten mars i 1946. Han ble dømt for å ha gitt bistand til fienden ved blant annet å ha rapportert om personer som han mente drev propaganda mot tyske myndigheter. Dette hadde han gjort allerede mens kampene fremdeles pågikk i Nord-Norge. Han ble også dømt for som fylkespresseleder å ha medvirket til at aviser som han mente ikke var lojale mot tyske myndigheter, ikke lenger fikk komme ut og til at redaktører ble skiftet ut. Dommen ble opprettholdt i Høyesterett i mars 1947.

Bertrand Gundersen var første redaktør i Nordland.
Norsk presses historie.

Bakgrunn

Nordland ble startet som avis i Bodø i 1894, etter at Bodø Tidende, som ble etablert som Venstre-avis i byen i 1881, hadde begynt å orientere seg i retning av Moderate Venstre. Med brodd mot Bodø Tidende presenterte Nordland som sin målsetting at den skulle «imøtekomme kravet om en intelligent, kraftig og godt ledet venstreavis».

«Frisindet Blad for Nordlands Amt»

Skolebestyrer ved Bodø kommunale middel- og handelsskole Bertrand Gundersen var den første redaktøren. Avisen hadde undertittelen «Frisindet Blad for Nordlands Amt». I en annonse for egen avis i 1894 het det at avisen kom ut med 1000 eksemplarer to ganger i uken, og i størrelse ikke ble overgått av noe blad nord for Trondheim.

Nordland tok blant annet sikte på å dekke edruelighetsarbeidet i landet. Gundersen var redaktør i et par års tid og var seinere en flittig skribent i avisen, blant annet under den politiske striden om unionsoppløsningen. Han ble innvalgt på Stortinget som representant for bykretsen Bodø/Narvik i perioden 1906–1909.

Varierende partitilknytning

Fra 1911 kom Nordland ut tre ganger i uken. Fra 1927 skiftet avisen partitilknytning flere ganger: Først var den i vel ett år organ for Frisinnede Venstre, så gikk den tilbake til den originale undertittelen: «frisinnet organ for Nord- land fylke», for så fra 1934 å være organ for Bondepartiet i Nordland. I 1936 ble dette endret til å være organ for Bondepartiet og Norges Bondelag.

Støtte til Nasjonal Samling

Etter det tyske angrepet på Norge 9. april 1940 var Nordland raskt ute med kritikk av regjeringen Nygaardsvold og engelskmennenes opptreden i krigen. Selv om tyske fly bombet Bodø 27. mai 1940 og store deler av byen ble lagt i grus, advarte avisen i august 1940 folk i Bodø mot å kjekke seg overfor tyskerne, og påtalte at «nazist» ble brukt åpenlyst som skjellsord.

Etter nyordningen med kommissariske statsråder i september 1940 uttrykte avisen støtte til Nasjonal Samling, og Alfred Syverud, som hadde vært redaktør helt siden 1932, ble nå fylkespresseleder i Nasjonal Samling.

Nordland mistet etter hvert mange abonnenter og kom ut med sitt siste nummer i slutten av januar 1943. Syverud flyttet til Svolvær og overtok som redaktør av Lofotposten i mai 1942. Han ble etter krigen dømt til ti års tvangsarbeid for sin virksomhet som redaktør og fylkespresseleder.

Fakta

  • Første nr. 20.8.1894, første red. Bertrand Gundersen.
  • Siste nr. 29.1.1943.

Opplag

  • 2.000 (1932)

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg