Richard Willstätter

Richard Martin Willstätter fikk nobelprisen i kjemi i 1915 for å avdekke strukturen på klorofyllmolekylet og andre plantepigmenter.

Richard Willstätter
Av /ETH-Bibliothek Zürich, Bildarchiv 𝒲.
Melvin Calvin fikk nobelprisen i kjemi for arbeid med calvinsyklus i fotosyntesen.
.

En rekke Nobelpriser i kjemi er delt ut til forskning på fotosyntese. Fotosyntese kan oppsummeres enkelt, men består av flere prosesser og er svært kompleks. Mye forskning er derfor gjennomført for å kartlegge detaljer i fotosyntesen.

Richard Martin Willstätter fikk Nobelprisen i kjemi i 1915 for å avdekke strukturen på klorofyllmolekylet og andre plantepigmenter. Senere har også Hans Fischer i 1930, Paul Karrer i 1937 og Richard Kuhn i 1938 fått Nobelpriser for viktige funn knyttet til klorofyll og andre plantepigmenter.

Melvin Calvin fikk Nobelprisen i kjemi i 1961 for en rekke funn, spesielt knyttet til karbonfiksering og Calvinsyklus. Robert Burns Woodward fikk Nobelprisen i kjemi i 1965 for forskning på syntese av klorofyll og andre komplekse organiske molekyler. Peter Mitchell fikk Nobelprisen i kjemi i 1978 for arbeid med oksidasjon og fosforylering i fotosyntesen.

I 1988 mottok Hartmut Michel, Johann Deisenhofer og Robert Huber Nobelprisen i kjemi for å avdekke strukturen i reaksjonssentrene i antennekompleksene. Dette var også første gang 3D-strukturen av et protein-kompleks i en membran ble kartlagt.

Rudolph Marcus fikk Nobelprisen i kjemi i 1992 for arbeid med anvendelse av elektrontransport i fotosyntese. I 1997 fikk Paul Boyer og John E. Walker Nobelprisen i kjemi for viktige funn knyttet til dannelsen av ATP (adenosintrifosfat) i fotosyntesen, og hvordan elektrontransportkjeden bidrar til en protongradient inne i kloroplastene.

Enda flere Nobelpriser er delt ut til forskere som har bidratt med relevant forskning, for eksempel utviklet metoder som senere har blitt benyttet i forskningen på fotosyntese. Et eksempel er John Porter Martin og Richard Lawrence Millington Synge, som fikk Nobelprisen i kjemi for utviklingen av todimensjonal papirkromatografi. Denne metoden har blitt benyttet i forskning på karbonfiksering.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg