Melvin Calvin

Faktaboks

Melvin Calvin

Melvin Ellis Calvin

Uttale
kˈælvin
Født
8. april 1911, St. Paul, Minnesota, USA
Død
8. januar 1997, Berkeley, California, USA

Melvin Calvin

Av /KF-arkiv ※.
Melvin Calvin
.

Melvin Calvin var en amerikansk kjemiker. Han ble i 1961 tildelt Nobelprisen i kjemi for sine studier av opptak av karbondioksid (CO2) i planter. Calvinsyklusen, en del av fotosyntesen, har fått navn etter ham.

Familie

Calvin vokste opp i Detroit og tok en doktorgrad (Ph.D.) ved universitetet i Minnesota i Minneapolis i 1935. Han giftet seg i 1942 med Genevieve Jemtegaard (1915-1987). Moren til Genevieve het Karen (1880-1970) og kom fra Flekkefjord. Ekteparet besøkte Norge sommeren 1950 hvor Calvin arbeidet på Kjeller (FFI og IFE).

Karriere

Calvin var postdoktor hos Michael Polanyi ved universitetet i Manchester i England 1935-1937. Oppholdet fikk stor betydning for hans videre arbeid, hvor han ikke lot seg begrense av naturvitenskapens oppdeling i fag. Takket være et besøk fra universitetet i Berkeley ble han invitert av Gilbert N. Lewis til å komme dit som hans personlige assistent. I Berkeley ble han resten av livet, som professor i kjemi fra 1947. Han og Lewis skrev to artikler sammen: en om fargen på organiske forbindelser og en om magnetiske egenskaper til organiske forbindelser.

I sine studier av opptak av karbondioksid (CO2) i planter brukte han radioaktiv karbondioksid, det vil si karbondioksid som var anriket på C-14. Ved å analysere forbindelser dannet i planten, kunne han følge karbonatomenes gang fra karbondioksid til glukose gjennom forskjellige forbindelser i planten. Å bruke isotoper til å merke kjemiske forbindelser var en metode innført før andre verdenskrig av George de Hevesy. Calvin og hans medarbeidere brukte særlig kromatografiske metoder utviklet av Martin og Synge til å adskille og påvise stoffene som blir dannet i svært små mengder i plantene. Arbeidet foregikk fra 1946 til 1956. En av postdoktorene i gruppen var nordmannen Arnold Nordal som arbeidet der 1953-1954.

Fotosyntesen

Vann og karbondioksid er utgangsstoffene i fotosyntesen som består av to delprosesser: lysreaksjonen og en prosess som foregår i mørke. I lysreaksjonen opptas lys av klorofyll som oksiderer vann til oksygengass og H+-ioner. Melvin Calvin har fått æren for å oppklare prosessen som foregår i mørke og som derfor i ettertid er kalt calvinsyklusen. Det er i calvinsyklusen karbondioksid blir redusert til glukose (druesukker) gjennom mange trinn og mange kjemiske forbindelser hvor ATP, dannet i lysreaksjonen, driver prosessen slik at den blir spontan.

Videre arbeid

Calvin var grunnlegger og leder for laboratoriet for kjemisk biodynamikk ved universitetet i Berkeley. I 1963 fikk han også tittelen professor i molekylær biologi. Han var en meget inspirerende leder, til han ble pensjonert i 1980. Fra begynnelsen av 1970-årene arbeidet han med utvikling av planter som produserer stoffer som kunne erstatte petroleum. Han igangsatte bruk av bioetanol i Brasil. I arbeidet var også hans kone aktiv. Han gjorde også forsøk på å utvikle kunstig fotosyntese, et mål som mange forskningsgrupper over hele verden fortsetter å arbeide mot.

Les mer i Store norske leksikon

Ekstern lenke

Litteratur

  • Melvin Calvin: Following the Trail of Light: A Scientific Odyssey (Profiles, Pathways & Dreams) . Wiley (1992)

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg