Melvin Calvin

Melvin Calvin av Bertelsmann Lexikon-Verlag, Gütersloh/KF-arkiv ※. Gjengitt med tillatelse

Melvin Calvin

av National Academy of Sciences. Gjengitt med tillatelse

Melvin Calvin var amerikansk kjemiker født i St. Paul i Minnesota. Han ble i 1961 tildelt Nobelprisen i kjemi for sine studier av opptak av karbondioksid (CO2) i planter.

Calvin vokste opp i Detroit og tok en doktorgrad (Ph.D.) ved universitetet i Minnesota i Minneapolis i 1935. Han giftet seg i 1942 med Genevieve Jemtegaard (1915-87). (Jemtegaard er en gård i Norddal i Møre og Romsdal.) Moren til Genevieve het Karen (1880-1970) og kom fra Flekkefjord. Ekteparet besøkte Norge sommeren 1950 hvor Calvin arbeidet på Kjeller (FFI og IFE).

Calvin var postdok hos Michael Polanyi ved universitetet i Manchester i England 1935-37. Oppholdet fikk stor betydning for hans videre arbeid hvor han ikke lot seg begrense av naturvitenskapens oppdeling i fag. Takket være et besøk fra universitetet i Berkeley ble han invitert av Gilbert N. Lewis til å komme dit som hans personlige assistent. I Berkeley ble han resten av livet, som professor i kjemi fra 1947. Han og Lewis skrev to artikler sammen: en om fargen på organiske forbindelser og en om magnetiske egenskaper til organiske forbindelser.

I sine studier av opptak av karbondioksid (CO2) i planter brukte han radioaktiv karbondioksid, dvs karbondioksid som var anriket på C-14, oppdaget i 1940 i strålingslaboratoriet i Berkeley (se Ernest O. Lawrence).

Ved å analysere forbindelser dannet i planten, kunne han følge karbonatomenes gang fra karbondioksid til glukose gjennom forskjellige forbindelser i planten. Å bruke isotoper til å merke kjemiske forbindelser var en metode innført før krigen av George de Hevesy. Calvin og hans medarbeidere brukte særlig kromatografiske metoder utviklet av Martin og Synge til å adskille og påvise stoffene som blir dannet i svært små mengder i plantene. Arbeidet foregikk fra 1946 til 1956 og engasjerte 10 hovedfagsstudenter, 25 postdoktorer pluss den faste staben i Calvins gruppe. En av postdokene var nordmannen Arnold Nordal som arbeidet der 1953/54.

Vann og karbondioksid er utgangsstoffene i fotosyntesen som består av to delprosesser: lysreaksjonen og en prosess som foregår i mørke. I lysreaksjonen opptas lys av klorofyll som oksiderer vann til oksygengass og H+-ioner.  Calvin har fått æren for å oppklare prosessen som foregår i mørke og som derfor i ettertid er kalt calvinsyklusen. Det er i calvinsyklusen karbondioksid blir redusert til glukose (druesukker) gjennom mange trinn og mange kjemiske forbindelser hvor ATP, dannet i lysreaksjonen, driver prosessen slik at den blir spontan.

Calvin var grunnlegger og leder for laboratoriet for kjemisk biodynamikk ved universitetet i Berkeley. I 1963 fikk han også tittelen professor i molekylær biologi. Han var en meget dynamisk og inspirerende leder til han ble pensjonert i 1980. Fra begynnelsen av 1970-årene arbeidet han med utvikling av planter som produserer stoffer som  kunne erstatte petroleum. Han initierte bruk av bioetanol i Brasil. I arbeidet var også hans kone aktiv. Han gjorde også forsøk på å utvikle kunstig fotosyntese, et mål som mange forskningsgrupper over hele verden fortsetter å arbeide mot.

  • Melvin Calvin: Following the Trail of Light: A Scientific Odyssey (Profiles, Pathways & Dreams) . Wiley (1992) 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.