Atrahasis

Artikkelstart

Atrahasis er navnet på helten i en av de gamle mesopotamiske mytene om den store oversvømmelsen (i norsk kristen tradisjon kalt syndfloden). Innholdet har mange likhetspunkter med den eldre sumeriske myten om Ziusudra, Gilgamesh-eposets fortelling om Utnapishtim, og Den hebraiske bibelens fortelling om Noa.

Faktaboks

Etymologi
akkadisk, ‘Den meget vise’
Også kjent som

Atra Hasis

Fortellingen

Myten begynner med å fortelle om dengang da de lavere gudene (igigi) måtte utføre alt det tunge arbeidet, som å grave kanaler for at landet skulle kunne dyrkes. Til slutt streiker de, og går til guden Enlil for å klage sin nød. De øverste gudene beslutter så å skape mennesker for å overta de lavere gudenes arbeide. Men etter tolvhundre år begynner gudene å ergre seg over menneskenes bråk og ståk. Hovedguden Enlil får ikke sove, og utsetter menneskene for mange plager som straff for deres oppførsel. Til slutt bestemmer de øverste gudene (annunaki) at de vil la menneskene drukne i en stor oversvømmelse. Bare vannguden Enki er uenig i avgjørelsen. Da Atrahasis søker hjelp hos ham, oppfordrer han Atrahasis til å få bygget en stor båt for slik å redde sitt og familiens liv.

Både unge og gamle deltar i byggingen, og til slutt fører Atrahasis både dyr, fugler og sin egen familie ombord i båten. Grusomme regnstormer følger, menneskene dør, men gudene blir forferdet da de ser virkningen. Det er ingen mennesker igjen til å foreta ofringer til gudene, men så bringer Atrahasis frem sitt offer. Enlil oppdager at noen hadde overlevd og blir først rasende. Slutten er noe uklar, men det ser ut som om Enlil til slutt godtar menneskenes eksistens, for gudene trenger menneskene.

Overleveringen

Teksten finnes i flere versjoner, både på assyrisk og babylonsk akkadisk. De eldste versjonene av teksten stammer fra 1600-tallet fvt. Myten ble kopiert igjen og igjen gjennom mer enn tusen år, og finnes i dag også i norsk oversettelse.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Furuli, Rolf (oversetter): Gilgamesh og Atrahasis. I serien: Verdens hellige tekster. De Norske Bokklubbene, 2001.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg