Utnapishtim

British Museum
Kileskriftttavlen som forteller om Utnapishtim.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Artikkelstart

Utnapishtim er en babylonsk sagnfigur. Han omtales i eposet om Gilgamesh som den som overlevde den store oversvømmelsen som ble sendt av gudene. Under ulike navn, blant annet Atrahasis og Noa, er denne skikkelsen kjent fra flere andre myter fra det gamle Midtøsten.

Faktaboks

Uttale
utnapˈisjtim

Guden Enlil ønsker å utrydde alt liv på jorden, men etter guden Enkis råd bygger Utnapishtim en båt for seg, sin familie og alle dyrene og fuglene. Etter at oversvømmelsen har trukket seg tilbake blir Utnapishtim og hans kone likevel gjort guddommelige av guden Enlil som lar dem leve langt borte, der elvene møtes. Av gudene har Utnapishtim fått vite hemmeligheten om hvordan man kan oppnå evig liv.

Gilgamesh, som har mistet Enkidu, sin beste venn, reiser fortvilet land og strand rundt for å finne nøkkelen til å oppnå udødelighet. Til slutt kommer han frem til Utnapishtim, som forteller ham om den spesielle planten som kan gi evig liv. Planten er ikke lett å få tak i. Den vokser i Absu, det underjordiske vannet, hos guden Enki (Ea), men Gilgamesh dykker og finner planten. Deretter begir han seg på vei hjem til Uruk. Planen er å prøve om planten virker på andre, før han selv spiser av den. Men om kvelden går han for å vaske seg i elven, og mens han gjør det, kommer en slange og tar planten fra ham. Evig liv er tapt for alltid.

Les mer i store norske leksikon

Litteratur

  • Braarvig, Jens (red.): Gilgamesh og Atrahasis, i serien Verdens hellige tekster. De Norske Bokklubbene, 2001.

0

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg