Faktaboks

Nils Waltersen Aasen
Født
1878, Rissa
Død
1925, Stoughton, Wisconsin, USA

Nils Waltersen Aasen var en norsk underoffiser, oppfinner og våpenkonstruktør. Aasen tok ut om lag 250 patenter, og utviklet enda flere løsninger, hvorav den mest kjente er en av de første og mest solgte moderne håndgranater.

Militær bakgrunn

Aasen søkte seg til Forsvaret for å kunne utvikle og utnytte sine tekniske anlegg og interesser. Han ble utdannet ved Festningsartilleriets underoffisersskole på Oscarsborg ved Drøbak, med eksamen fra mine- og signallinjen, i 1903. Deretter tjenestegjorde han ved Oscarsborg festning som fastlønnet sersjant ved mine- og signalkompaniet.

I tiden på Oscarsborg startet Aasen sitt eksperimentelle arbeid med å konstruere forbedrede typer håndgranater. Han fikk i 1906 patent på en tryggere type håndgranat (sprenggranat) enn de som var i brukt først på 1900-tallet. Aasens modell hadde en forsinket utløsermekanisme: Et bånd var kveilet inne i granaten, og utløste sprengmekanismen etter at granaten var kastet og båndet (snora) var løpt ut. Aasen forbedret løsningen en rekke ganger.

Den nye oppfinnelsen ble tilbudt det norske forsvaret, gjennom Forsvarsdepartementet, men dette ville ikke inngå noen avtale. Aasen søkte avskjed som underoffiser i 1911 for å bli oppfinner og forretningsmann på fulltid.

Militære oppfinnelser

Etter å ha blitt innvilget avskjed fra det norske forsvaret flyttet Aasen til Danmark. Der startet han, med kapital fra Dansk Rekyl Riffel Syndikat A/S, sitt eget selskap: Det Aasenske Granatkompani.

Aasens håndgranat ble benyttet under Balkankrigene i 1912–1913 og ble i forbedret form deretter innført i Italia og Frankrike.

Første verdenskrig førte til sterk etterspørsel etter Aasens håndgranater, som ble bruk av mange krigførende stater. Selv ble han engasjert av fransk rustningsindustri, som leverte anslagsvis 16,5 millioner av Aasens granater og 15 millioner av en annen oppfinnelse, bombekastere. Ifølge egne opplysninger var 14 fabrikker i Frankrike engasjert i å produsere hans oppfinnelser. Aasen sto også bak nye typer flybomber og anti-personellminer. For sin innsats ble den norske underoffiseren utnevnt til fransk æresoberst.

Hans håndgranatkonstruksjon fra 1917 ble etter første verdenskrig innført også i den norske hæren, og Aasen ble som påskjønnelse forfremmet til premierløytant i Feltartilleriet. Forsvaret brukte hans granater frem til andre verdenskrig.

Aasen tjente en formue på sine oppfinnelser, men tapte den etter krigen, og døde fattig, av tuberkulose, i i Wisconsin, USA, i 1925, der han hadde til hensikt å etablere ny industrivirksomhet. Aasens urne er satt ned på Fredriksberg kirkegård i København.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg