Diskett, tynn, fleksibel plastplate belagt med et magnetiserbart materiale, brukt til lagring av data. 

Liksom på andre roterende datamedia lagres data på en diskett i form av magnetiske flekker langs konsentriske spor, som også er delt inn i sektorer. Når en datafil skal lagres, lagres samtidig en adresse, det vil si informasjon om hvor på disketten filen legges, i form av spor- og sektornummer. Adressen gjør at systemet raskt kan styre skrive- eller lesehodet til riktig sted på disketten.

3,5"-disketten ble vanlig på midten av 1980-årene. Disketten er pakket i et stivt, fôret plastomslag med et deksel som åpnes når data skal skrives eller leses i diskettstasjonen. Ved bruk roterer disketten inne i omslaget. Kapasiteten er normalt 1,44 MB.

3,5" diskett av (Ukjent)/Norsk Teknisk Museum. CC BY SA 3.0

De første diskettene ble lansert av IBM i 1971, og hadde et format på 8" (8 tommer, eller ca. 20,3 cm i diameter). I begynnelsen av 1980-årene, med de første PCene, slo 5,25"-formatet gjennom, først med kapasitet 360 KB, senere 1,2 MB. Midt i 1980-årene kom 3,5"-diskettene, som med stivt omslag og deksel var vesentlig mer robuste enn forgjengerne. Den første 3,5"-generasjonen hadde kapasitet 720 KB, men denne ble raskt avløst av en ny som rommet 1,44 MB. 

På 2000-tallet ble diskettene gradvis erstattet av CD-ROM-plater. I dag skjer programvare- og dokumentutveksling i hovedsak via Internett.  

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.