Nijmegen

Artikkelstart

Nijmegen er en by i Nederland, største by i provinsen Gelderland. Byen ligger ved elva Waal, som er ei gren av Rhinen, og har 175 928 innbyggere (2017), med forsteder om lag 280 000 innbyggere. Nijmegen er ei elvehavn, et jernbaneknutepunkt og en grensestasjon. Av industri har byen fabrikasjon av metallprodukter, maskiner, sko, nærings- og nytelsesmidler, papir, kunstfibrer med mer.

Faktaboks

Uttale
nˈeimeγən
Også kjent som
tysk Nimwegen

Nijmegen har et katolsk universitet (Radboud Universiteit), grunnlagt i 1923, og to arkeologiske museer. Parken Valkhof omfatter ruiner av en karolingisk borg. Byen har ellers Sint-Stevens-kirken fra 1200–1400-tallet, samt et renessanserådhus fra 1553. Den årlige turmarsjen Vierdaagse (Nijmegen-marsjen) foregår her.

Historikk

Nijmegen ble grunnlagt av romerne i det første hundreåret av vår tidsregning som Noviomagus ('den nye markedsplassen'). Byen fikk byrett i 1184 og kom i 1247 under greven av Gelre (Geldern), og fra 1402 var byen hansestad. I 1579 sluttet den seg til den nederlandske Utrechtunionen. Her ble Nijmegen-traktaten undertegnet i 1678–79, som sluttet fred mellom Frankrike, Nederland, Spania, Det tysk-romerske riket og Sverige.

Nijmegen og nabobyen Arnhem ble i 1944 mål for ødeleggende flyangrep og amerikansk luftlandsetting under Arnhem-operasjonen.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg