Faktaboks

Nicolai Benjamin Aall
Født
1739, Porsgrunn
Død
1798, Porsgrunn
Nicolai Benjamin Aall
Nicolai Benjamin Aall
Av /𝒲.
Lisens: CC BY SA 3.0

Nicolai Benjamin Aall var en av landets ledende godseiere og trelasthandlere på 1700-tallet. Han behersket flere språk og hadde god kjennskap til tidens europeiske litteratur. Aall var kjent som en ledende kulturpersonlighet i hjembyen Porsgrunn i sin samtid.

Utdannelse

Aall var utdannet cand.theol ved Københavns Universitet i 1739. Under sitt studieopphold bodde han på Regentsen, hvor Johan Ernst Gunnerus var forstander. Gunnerus ble i 1758 utnevnt til biskop i Trondheim og ansatte da Aall som sin famulus, en stilling som han hadde i ett eller to år. Aall oppga sin geistlige karrierevei da hans eldre storebror forulykket i 1760, og gikk inn i farens forretningsvirksomhet.

Forretningsvirksomhet

Han oppholdt seg i lengre tid i England og Frankrike før han tok borgerskap i Skien og Porsgrunn i 1772, og i 1775 ble han medeier for 1/8 i sagbruket på Ulefoss sammen med Bernt Anker og Peder Anker. I 1782 løste han så ut brødrene Anker og ble eneeier av Ulefos, som siden tilhørte slekten Aall.

I 1777 trakk faren seg ut av forretningsvirksomheten, og Aall overtok de to sagene i Skien med sagbruksprivilegier og diverse skogeiendommer i Telemark med grense inn til Ulefosgodsets skoger, og fikk på den måten enorme eiendommer. Med de privilegerte sagene på Ulefos kunne han ha en omsetning på 100 000 plankebord i året, som tilsvarte dobbelt så mye som andre sager i Skiensområdet. På ett enkelt år skipet han ut inntil 90 ladninger med sine egne 12–14 skip. Hans «jordebog» viser at han eide 74 mindre og større gårder og skoger i Telemark, foruten sin bygård i Porsgrunn, Aallgården.

Familie

Nicolai Benjamin Aall var sønn av Niels Aall (1702–1784) og Benedicte Henrikka Bergh (1714–1748). Han giftet seg i 1769 i Porsgrunn med Amborg Jørgensdatter Wesseltoft (1741–1815), datter av Jørgen Simonsen Wesseltoft (død 1760) og Inger Jochumsen Coldevin (død 1745). Han var far til Niels Aall, Jørgen Aall, Benedicte Henrikka Aall, Jacob Aall, Nicolai Benjamin Aall, Inger Aall og Constance Aall.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg