Faktaboks

Niels Aall

Niels Aall den eldre

Født
1702, London, Storbritannia
Død
1784, Porsgrunn

Niels Aall var en norsk forretningsmann og brukseier. Han kom fra England til Norge i 1712. Han var da ti år gammel og fikk tjeneste hos James Bowman som drev omfattende trelasteksport og skipsrederi med base i Porsgrunn.

I 1722 arbeidet Aall som fullmektig hos Herman Løvenskiold. Han etablerte seg som selvstendig forretningsmann i Porsgrunn fra 1734, drev trelasthandel og ble eier av jord- og skogeiendommer og sagbruk. Han drev skipsrederi og var kommisjonær for utenlandske kjøpmenn, og la i løpet av noen tiår grunnen til en solid velstand.

I 1760 deltok han i oppføringen av Porsgrunn kirke, og han bygget tre store herskapshus i Porsgrunn by – Floodegården, Sømoegården og Kammerherregården. Han var også tollkommisjonær i Skiensfjorden i en årrekke.

I 1777 delte han sine forretninger og eiendommer mellom sønnene Nicolai Benjamin Aall og Jacob Aall (d.e.).

Familie

Niels Aall d.e var sønn av Jacob Aall (1670–1717) og Frances Beckett. Han ble i 1729 gift med Margretha Josten (død 1737), datter av Niels Henrichsøn Josten. I 1738 giftet han seg med Benedicta Henrikka Bergh (1714–1748), datter av lagmann Nicolas Bergh, assessor i overhoffretten og Constance Hench. I 1753 giftet han seg med Frederikke Sophie Rasch, datter av rektor ved katedralskolen i Christiania og kanselliråd Jacob Rasch og Anna Deichman (den kjente Bartholomæus Deichmans datter).

Niels Aall d.e. var far til Kirsten Aall, Niels Aall, Nicolai Benjamin Aall (1739–1798) og Jacob Aall (d.e.) (1754–1826).

Niels Aall d.e ble stamfar til slekten Aall i Norge, en tallrik slekt, som har spilt en betydelig rolle i vårt lands historie, som forretningsmenn, verkseiere og industriherrer, som politikere, som embetsmenn og på annen måte.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg