Antoine Bourdelle

Faktaboks

Antoine Bourdelle

Émile Antoine Bourdelle

Uttale
burdˈel
Født
31. oktober 1861, Montauban, Frankrike
Død
1. oktober 1929, Le Vésinet, Frankrike

Antoine Bourdelle. Bueskytende Herkules. Bronsestatue, 1909.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Antoine Bourdelle var en fransk billedhugger. Han var elev av Jean Alexandre Joseph Falguière og en tid arbeidshjelp hos Auguste Rodin, som fikk sterk innflytelse på ham, noe som kan spores i hans første storverk, De stridende, som ble påbegynt i 1893.

Etter 1900 fant Bourdelle frem til sin egen stil og løsrev seg fra Rodin. Han søkte mot gresk kunst og fransk skulpturtradisjon fra romansk tid og frem til Pierre Puget. Inspirert av dette skapte han sitt formspråk, ofte sterkt forenklet, men alltid uttrykksfullt, til tider heroiserende og patetisk. Bourdelles bevegelsesmotiver er voldsomme i Herakles (1909) og energifylte i Bakkant. 1912 vakte han oppmerksomhet med relieffene til Théâtre des Champs-Élysées, der han også utførte fresker.

Antoine Bourdelle var mester for en rekke monumenter over falne soldater i Frankrike, og laget også rytterstatuen av den argentinske frihetshelten general Alvear i Buenos Aires. På klippen i Niederbrücke i Alsace står Jomfruen med Kristusbarnet.

Som lærer hadde han betydning for en rekke norske billedhuggere, blant andre Stinius Fredriksen, Gunnar Janson, Hanna Jessen, Ståle Kyllingstad, Carl E. Paulsen, Nic. Schiøll, Svein Visted, Rolf Lunde og Dagfinn Werenskiold. Han er representert i Nasjonalmuseet i Oslo, og har eget museum i Paris. I 1925 utgav han L'oeuvre, en selvbiografi med tekniske kommentarer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg