Faktaboks

Navi Pillay

Navanethem Pillay

Født
23. september 1941
Navi Pillay
Navi Pillay
Av /NTB.

Navi Pillay er en sørafrikansk advokat, dommer og menneskerettighetsforkjemper. Hun var FNs høykommissær for menneskerettigheter fra 2008 til 2014.

Bakgrunn

Navi Pillay ble født i Natal-provinsen i Sør-Afrika av tamilske foreldre og tilhører det tamilske mindretallet i landet. Hun ble utdannet jurist og startet i 1967 eget advokatkontor i Natal-provinsen, og var den første kvinnen som etablerte seg som advokat i provinsen.

Kamp mot apartheid-regimet

Hun spilte en viktig rolle som advokat under apartheid-regimet, blant annet som forsvarer for flere apartheidmotstandere og som en konsekvent kritiker av regimets forhørsmetoder. Hun ble blant annet kjent for å avsløre tilfeller av tortur, og for å bidra til å sikre grunnleggende rettigheter for innsatte på fangeøya Robben Island. Etter regimeskiftet i 1994 ble Navi Pillay utnevnt til høyesterettsdommer i Sør-Afrika, som den første fargede kvinnelige høyesterettsdommeren i landet.

Dommer i internasjonale domstoler

I perioden 1995-2003 var hun dommer i Den internasjonale domstol for forbrytelser i Rwanda (ICTR), hvor hun var domstolens president fra 1999 til 2003. Fra 2003 til 2008 var hun dommer i Den internasjonale straffedomstolen i Haag (ICC). Hun er særlig kjent for sin innsats for å inkludere voldtekt og seksuelle forbrytelser som et element i definisjonen av folkemord og forbrytelser mot menneskeheten (blant annet i ICTRs dom mot Jean Paul Akayesu).

FN

Hun var FNs høykommissær for menneskerettigheter fra 2008 til 2014. Her var kampen mot diskriminering en av hennes viktigste prioriteringer, og hun gjorde en stor innsats for å fremme menneskerettigheter i saker på dagsordenen til FNs Sikkerhetsråd.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg