Robben Island. Av . CC BY 2.0

Robben Island

Robben Island, Sør Afrika.
Robben Island
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Fengselcelle på Robben Island.
Robben Island
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Robben Island er en øy i Sør-Afrika, i Table Bay utenfor Cape Town, med et areal på 5,7 kvadratkilometer.

I 1961 tok de sør-afrikanske apartheid-myndighetene øya i bruk som høysikkerhetsfengsel for svarte politiske fanger (hvite ble fengslet på fastlandet). Nelson Mandela satt fengslet her i årene 1964–1982. De siste politiske fangene ble frigitt i 1991, men øya fortsatte som fengsel for vanlige kriminelle fram til 1996. Siden den tid har Robben Island vært et nasjonalt minnesmerke og museum og populært reisemål for skoleklasser og turister.

I 1999 kom Robben Island inn på listen over UNESCOs verdensarvsteder.

Historie

Øya har en 400 år lang lang historie som fangeøy og oppbevaringssted for uhelbredelige syke og uønskede. Gjennom siste del av 1600-talet ble øya benyttet som fengsel for straffedømte fra Cape Town. Fra midten av 1700-tallet ble Robben Island mest kjent som fengsel for muslimske ledere fra hollandske kolonier i Sørøst-Asia. Under britenes herredømme ble øya oppbevaringssted for særlig spedalske, men også andre uhelbredelig syke og uønskede elementer, fra 1845 til 1931.

På 1500 og 1600-tallet ble Robben Island benyttet som ankrings- og bunkringssted for forbipasserende europeiske skip. I en kortere periode på starten av 1800-tallet huset øya også en hvalfangsstasjon. Under andre verdenskrig ble en militær stasjon lagt hit. Robben Island har også et stort dyreliv og fugleliv, spesielt en stor pingvinkoloni.

På øya finnes også et av islams hellige gravsteder i Sør-Afrika. I 1969 ble det reist et minnesmerke her over Sayed Adurohman Moturu, en av de mange islamske ledere som var forvist til øya. Han var en av Cape Towns første imamer og ble forvist til Robben Island på 1740-tallet. Han døde der i 1754.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg