Den internasjonale domstol for forbrytelser i Rwanda

Den internasjonale domstol for forbrytelser i Rwanda, internasjonal straffedomstol for forbrytelser begått i Rwanda og av Rwandas borgere i nabolandene i 1994. Vedtatt opprettet av FNs sikkerhetsråd i 1994 som en følge av den blodige konflikten i Rwanda. Sete i Arusha, Tanzania. Den norske dommeren Erik Møse har vært president i domstolen siden 2003.

Faktaboks

også kjent som:

Internasjonal domstol for Rwanda, Rwanda-domstolen

Domstolen har hittil avsagt dom mot 25 personer, tre av disse er frifunnet. Det pågår nå saker mot ytterligere 25 personer. I saken mot statsminister Jean Kambanda ble folkemordkonvensjonen av 1948 brukt for første gang mot en regjeringssjef. I «Media-saken» fra 2003 ble grensen mellom ytringsfrihet og oppfordring til masseovergrep trukket opp (dommen er påanket).

Gjennomføringen av FN-vedtaket i norsk rett er sikret gjennom en endring av loven om den internasjonale domstol for det tidligere Jugoslavia (lov av 24. juni 1994). Etter denne skal norske myndigheter assistere og samarbeide med domstolen, f.eks. ved etterforskning av saker og utlevering av mistenkte.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg