Faktaboks

Den internasjonale domstol for forbrytelser i Rwanda

Internasjonal domstol for Rwanda, Rwanda-domstolen, Rwanda-tribunalet, det internasjonale rettstribunalet for Rwanda

engelsk International Criminal Tribunal for Rwanda, ICTR

Den internasjonale domstol for forbrytelser i Rwanda er en internasjonal straffedomstol opprettet av FNs sikkerhetsråd i 1994 for å straffeforfølge de mest ansvarlige under folkemordet i Rwanda i samme år.

Domstolen har sete i Arusha, Tanzania. Den norske dommeren Erik Møse var president i domstolen fra 2003 til 2007.

Bakgrunn

Konflikten i Rwanda hadde sitt utspring i den eksisterende konflikten mellom hutuer (majoritetsgruppen) og tutsier (minoritetsgruppen). Folkemordet startet etter at Hutu-presidenten Juvenal Habyarima ble drept 6 april ved at hans fly ble skutt ned. Ekstreme hutuer i National Republican Movement for Development and Democracy (MRND) og Rwandan Armed Forces (RAF) iverksatte en blodig forfølgning av moderate hutuer og av tutsier generelt i Rwanda. Da folkemordet endte 19 juli 1994, var over 800.000 blitt drept.

Opprettelsen av domstolen

I en resolusjon fattet etter FN-paktens kapittel VII, vedtok FNs sikkerhetsråd at det ville være en trussel mot internasjonal fred og sikkerhet om ikke de mest ansvarlige bak folkemordet i Rwanda ble stilt til ansvar. Rådet opprettett derfor The International Criminal Tribunal for Rwanda (ICTR) med Resolusjon 955 (1994).

Domstolen er opprettet med hensikten å straffeforfølge personer som er ansvarlige for folkemord og andre alvorlige brudd på internasjonale humanitær rett i forbindelse med folkemordet. Domstolen har mandat til å straffeforfølge personer som har utført slike brudd i Rwanda og rwandesiske statsborgere som har utført brudd på territoriet til nabostatene i tidsrommet 1. januar 1994 og 31. desember 1994.

Dommer

Domstolen har hittil (september 2021) avsagt dom mot 25 personer, tre av disse er frifunnet. Det pågår saker mot ytterligere 25 personer. I saken mot statsminister Jean Kambanda ble folkemordkonvensjonen av 1948 brukt for første gang mot en regjeringssjef. I «Media-saken» fra 2003 ble grensen mellom ytringsfrihet og oppfordring til masseovergrep trukket opp (dommen er påanket).

Norsk rett

Gjennomføringen av FN-vedtaket i norsk rett er sikret gjennom en endring av loven om den internasjonale domstol for det tidligere Jugoslavia (lov av 24. juni 1994). Etter denne skal norske myndigheter assistere og samarbeide med domstolen, for eksempel ved etterforskning av saker og utlevering av mistenkte.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg