Den internasjonale domstol for forbrytelser i Rwanda

Artikkelstart

Den internasjonale domstol for forbrytelser i Rwanda, internasjonal straffedomstol for forbrytelser begått i Rwanda og av Rwandas borgere i nabolandene i 1994. Domstolen ble vedtatt opprettet av FNs sikkerhetsråd i 1994 som en følge av den blodige konflikten og folkemordet i Rwanda. Sete i Arusha, Tanzania. Den norske dommeren Erik Møse var president i domstolen fra 2003 til 2007.

Faktaboks

Også kjent som

Internasjonal domstol for Rwanda, Rwanda-domstolen

engelsk International Criminal Tribunal for Rwanda, ICTR

Domstolen har hittil avsagt dom mot 25 personer, tre av disse er frifunnet. Det pågår nå saker mot ytterligere 25 personer. I saken mot statsminister Jean Kambanda ble folkemordkonvensjonen av 1948 brukt for første gang mot en regjeringssjef. I «Media-saken» fra 2003 ble grensen mellom ytringsfrihet og oppfordring til masseovergrep trukket opp (dommen er påanket).

Gjennomføringen av FN-vedtaket i norsk rett er sikret gjennom en endring av loven om den internasjonale domstol for det tidligere Jugoslavia (lov av 24. juni 1994). Etter denne skal norske myndigheter assistere og samarbeide med domstolen, for eksempel ved etterforskning av saker og utlevering av mistenkte.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg