FNs høykommissær for menneskerettigheter – OHCHR

OHCHR. begrenset

FNs høykommissær for menneskerettigheter er ansvarlig for FNs arbeid med å fremme og beskytte menneskerettighetene verden over.

Høykommissæren for menneskerettigheter skal fremme og beskytte rettighetene til alle mennesker innen sivile, kulturelle, økonomiske, politiske og sosiale områder, inkludert retten til utvikling. Den viktigste oppgaven er å spille en aktiv rolle for å hindre krenking av menneskerettighetene over hele verden.

Høykommissæren har et kontor under seg (Office of the High Commissioner of Human Rights, OHCHR) som hjelper han/henne i arbeidet. Kontoret har en koordinerende rolle, og de samler informasjon og driver undersøkelser og opplæring. I tillegg fungerer kontoret som sekretariat til Menneskerettighetsrådet. De bistår også i overvåkningen av menneskerettighetsituasjonen til medlemslandene gjennom spesialprosedyrer og universell periodisk gjennomgang, og gjennom bistand til de ulike menneskerettighetskomiteene som følger opp de enkelte lands forpliktelser til menneskerettighetskonvensjonene.

Generalforsamlingen utnevnte den første høykommissæren for menneskerettigheter i 1994, etter anbefaling fra en verdenskonferanse for menneskerettigheter som ble holdt i Wien 1993. 

Høykommissæren blir utnevnt av FNs generalsekretær og godkjent av generalforsamlingen. Stillingen blir oppnevnt for fire år om gangen, med mulighet for en fornyelse for fire nye år.

Høykommissæren har status som undergeneralsekretær, og rapporterer direkte til Generalsekretæren og til Sikkerhetsrådet.

Kommissærer

1994-97

José Ayala Lasso (Ecuador)

1997-2002

Mary Robinson(Irland)

2002–03

Sérgio Vieira de Mello (Brasil)

2003–04

Bertie Ramcharan (Guyana) *)

2004–08

Louise Arbour (Canada)

2008-14

2014-

Navi Pillay (Sør-Afrika)

Zeid Ra'ad Zeid al-Hussein (Jordan)

*) Ramcharan var vikar for Vieira de Mello mens han var FNs utsending til Irak, der han ble drept. Ramcharan fungerte i stillingen frem til Louise Arbour ble utnevnt sommeren 2004.

Anbefalte lenker

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.