Faktaboks

FNs høykommissær for menneskerettigheter

Office of the High Commissioner for Human Rights - OHCHR

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

FNs høykommissær for menneskerettigheter er ansvarlig for FNs arbeid med å fremme og beskytte menneskerettighetene verden over.

Kommissæren og kontoret

Høykommissæren for menneskerettigheter skal fremme og beskytte rettighetene til alle mennesker innen sivile, kulturelle, økonomiske, politiske og sosiale områder, inkludert retten til utvikling. Den viktigste oppgaven er å spille en aktiv rolle for å hindre krenking av menneskerettighetene over hele verden.

Høykommissæren har et kontor under seg (Office of the High Commissioner of Human Rights, OHCHR) som hjelper ham/henne i arbeidet. Kontoret har en koordinerende rolle, og de samler informasjon og driver undersøkelser og opplæring. I tillegg fungerer kontoret som sekretariat til Menneskerettighetsrådet. De bistår også i overvåkningen av menneskerettighetsituasjonen til medlemslandene gjennom spesialprosedyrer og universell periodisk gjennomgang, og gjennom bistand til de ulike menneskerettighetskomiteene som følger opp de enkelte lands forpliktelser til menneskerettighetskonvensjonene.

Struktur

Generalforsamlingen utnevnte den første høykommissæren for menneskerettigheter i 1994, etter anbefaling fra en verdenskonferanse for menneskerettigheter som ble holdt i Wien i 1993.

Høykommissæren blir utnevnt av FNs generalsekretær og godkjent av generalforsamlingen. Stillingen blir oppnevnt for fire år om gangen, med mulighet for en fornyelse for fire nye år.

Høykommissæren har status som undergeneralsekretær, og rapporterer direkte til Generalsekretæren og til Sikkerhetsrådet.

Kommissærer

Periode Kommissærer
1994–1997 José Ayala Lasso (Ecuador)
1997–2002 Mary Robinson (Irland)
2002–2003 Sérgio Vieira de Mello (Brasil)
2003–2004 Bertie Ramcharan (Guyana)*
2004–2008 Louise Arbour (Canada)
2008–2014 Navi Pillay (Sør-Afrika)
2014–2018 Zeid Ra'ad Zeid al-Hussein (Jordan)
2018– Michelle Bachelet Jeria (Chile)

*) Ramcharan var vikar for Vieira de Mello mens han var FNs utsending til Irak, der han ble drept. Ramcharan fungerte i stillingen frem til Louise Arbour ble utnevnt sommeren 2004.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg